Bh. pisac i novinar
107

Nenadoknadiv gubitak za Sarajevo: Prošlo je 25 godina od smrti Karima Zaimovića

L. K.
Karim Zaimović (1971-1995)
Karim Zaimović (1971-1995)
Prošlo je tačno 25 godina od smrti kultnog bh. pisca i novinara Karima Zaimovića, no sjećanje na njega nije nestalo, čemu svjedoče brojne objave na društvenim mrežama.
Zaimović je preminuo u augustu 1995. godine, nedugo nakon što ga je usljed granatiranja Sarajeva pogodio geler. Talentovanog i milog 24-godišnjaka usmrtio je geler veličine zrna riže.

Rođen je 6. maja 1971. godine, te se od rane mladosti intenzivno bavio crtanjem i čitanjem. Krajem osamdesetih završio je sarajevsku Prvu gimnaziju, nakon čega je odslužio vojni rok, pa upisao Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj je proveo samo nekoliko mjeseci, pa je prešao na studij komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U mnogobrojnim časopisima pisao je o filmu, strupu, likovnoj umjetnosti i kulturi (Naši dani, Vidici, Kvadrat, Patak, Slobodna Dalmacija, Nedjeljna Dalmacija, Književna revija, Mladina, Start, Erasmus, Oslobođenje, Večernje novine, Avaz, Ven, Sineast, Fantom slobode, Dani).

Godinu nakon njegove smrti, Nezavisni magazin Dani, Radio Zid, Nezavisna unija profesionalnih novinara iz Sarajeva, izdavačka kuća SAF iz Celja te porodica Zaimović osnovali su Fondaciju "Karim Zaimović". Njen cilj je očuvanje imena i djela Karima Zaimovića, te od 1996. stipendira studente sa talentima iz oblasti kulture, umjetnosti, književnosti i novinarstva, kao i pružanja pomoći mladim talentima.

U Sarajevskom ratnom teatru uprizorene su njegove priče u režiji Selme Spahić i od premijere je to jedna od najgledanijih predstava tog pozorišta.

Zaimovićeva smrt okarakterisana je kao nenadoknadiv gubitak za kulturno i književno Sarajevo, a njegov lik nastavlja živjeti godinama kasnije, kako u sjećanjima njegovih prijatelja, tako i u velikom doprinosu koji je dao književnosti, stripu, slikarstvu i muzici.