Kultura
127

Nakon koncerta "U susret SVEM-u": Vadim Rudenko večeras na sceni NPS-a

Klix.ba
Koncertom “U susret SVEM-u” sarajevskoj publici sinoć su se u sali Doma Oružanih snaga BiH predstavili najuspješniji studenti dvije akademije.

Na koncertu koji je dio ovogodišnjeg 22. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike nastupili su studenti Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti Graz (Austrija) i studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te su izveli izuzetno zanimljiv koncertni program.

Prvi dio koncerta bio je posvećen interpretacijama studenta Muzičke akademije u Sarajevu. Koncert je otvorio pijanista Zlatan Božuta izuzetno nadahnutom izvedbom stavka Ondine Ravelovog Gaspard de la nuit. Nastavilo se u znaku Mahlera i njegovog Klavirskog kvarteta u a molu Nicht zu schnell u izvedbi violinistice Šejle Glinac, violiste Ajdina Mulabdića, kontrabasiste Sandina Redže i pijanistice Lejle Tucaković. Posebnu atmosferu kreiralo je izvođenje djela Del segreto custodito Gianvicenza Creste za klarinet, violončelo i klavir.

Vrlo uspješnu interpretaciju ostvarili su klarinetista Valentin Šeremet, violončelistica Lucija Gregov i pijanista Zlatan Božuta. No, vrhunac večeri je svakako bila energična izvedba Mendelssohnovog Gudačkog kvarteta op. 20 u Es duru u okviru koje su se predstavili temperamentni gosti iz Graza: Jevgenijs Cepoveckis, violina, Nefelina Musaelyan, violina, Andrii Uhrak, violina, Alona Pynzenyk, violina, Martyna Faferek, viola, Jorge Enrique Lozano, viola, Floris Fortin, violončelo i Ala Yakusheuskaya, violončelo.

Publika je učesnike nagradila gromoglasnim aplauzom, te potvrdila da je iza nas još jedan uspješan koncert, a pred nama izuzetno zanimljivo 22. izdanje SVEM-a.

Večeras sa početkom u 20:00 sati, u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, u okviru 22. izdanja festivala SVEM, nastupit će jedan od najistaknutijih pijanista današnjice, Vadim Rudenko. Ovaj ruski pijanista dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su druga i treća nagrada čuvenog Tchaikovsky takmičenja kada je nastupao rame uz rame sa Denisom Matsuevim i Nikolajem Luganskim (sa kojim već duži niz godina svira u duu).

Nastupao je na svim značajnim svjetskim pozornicama uz istaknute orkestre i dirigente, a kritika ga naziva jednim od posljednjih pijanista - romantičara kada je izvedba u pitanju.

Ulzanice možte kupiti na blagajni Narodnog pozorište Sarajevo.