27. maja
18

Na Dan sefardske kulture u Pozorištu mladih Sarajevo predstava "Josef i njegova braća"

Klix.ba
Povodom obilježavanja Internacionalnog dana ladina i sefardske kulture u Sarajevu u Pozorištu mladih Sarajevo će 27. maja biti odigrana muzička predstava "Josef i njegova braća" (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik).

U predstavi učestvuju hor "Braća Baruh", sefardska muzička grupa "Šira utfila" kao i glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević. Ulaz na predstavu je slobodan.

U drugom dijelu večeri bit će održan koncert sefardske muzike sa specijalnim gostom Mirzom Redžepagićem.

"Ideja za ponovnu inscenaciju ovog djela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme 'Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik' koju je na ladinu napisao Abraham Toledo u 17. stoljeću u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i vjerovatno prvi ikada napisan", rekao je Stefan Sablić koji potpisuje dramatizaciju i režiju predstave.

Ističe da je Toledovo osavremenjivanje biblijske drame duboko ukorijenjeno u u biblijskoj priči o Josefu te da je istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike ovo djelo jedno je najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u Osmanskom svijetu.

"Nažalost, originalne melodije, sa nekoliko izuzetaka predano zabilježenih melodija, su izgubljene kao muzički totalitet. Jedino što je sačuvano su makamske (makam = modus tj. skala) napomene koje naznačavaju vrstu muzičke forme i ritma u kojima su pojedini dijelovi ove poeme izvorno bili izvođeni. Ovaj projekt predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući dijelove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija", rekao je Stefan Sablić.