Održan sastanak
8

Ministarstvo kulture i sporta podržalo zahtjeve šest strukovnih udruženja

L. K.
Kenan Alikadić
Kenan Alikadić
U Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo (MKS KS) danas je održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici šest strukovnih udruženja i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić.

Na sastanku je dogovoreno da će ministar Alikadić podržati zahtjeve strukovnih udruženja u skladu sa mogućnostima Ministarstva kulture i sporta KS.

Zahtjevi koje su postavili predstavnici šest strukovnih udruženja su:

-da MKS KS donese Odluku o vraćanju statusa strukovnih udruženja i udruženja od značaja za ovih šest udruženja -da MKS KS donese Odluku o vraćanju redovne dotacije na iznos iz 2008. godine za ovih šest strukovnih udruženja -izdvajanje strukovnih udruženja u odnosu na ostala udruženja pri dodjeli sredstava ministarstva -da MKS KS izradi Pravilnik o evaluaciji/bodovanju projekata prijavljenih za dodjelu sredstava iz ministarstva -da MKS KS izradi Pravilnik o prioritetima u dodjeli sredstava za kulturu i sport

Ministar Alikadić je izjavio kako smatra da su strukovna udruženja od izrazitog značaja za kulturu Kantona Sarajevo te je izrazio saglasnost da ona budu izdvojena od ostalih udruženja kao prioritetna u raspodjeli sredstava s obzirom da broje oko 1.500 visokoobrazovanih članova.

"Radi se o udruženjima koja su osnovana polovinom prošlog stoljeća i koja su organizatori i koordinatori izuzetno značajnih kulturnih manifestacija za Kanton Sarajevo, državu BiH i šire. Ovih šest udruženja su članovi važnih evropskih i svjetskih institucija kulture, te nosioci licenci potrebnih za predstavljanje bosanskohercegovačkih umjetnika na svjetskoj kulturnoj sceni", rekao je Alikadić.