Velika manifestacija
9

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 2018 u muzejima širom BiH

Klix.ba
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni dan i Evropska noć muzeja, najveća muzejska manifestacija u BiH, u subotu, 19. maja, će trinaesti put biti održana u Bosni i Hercegovini.

Tema ovogodišnje manifestacije je "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

Pojam hiper-povezanosti nastao je 2001., a označava mnogostruke oblike današnjih komunikacija, od one lične, preko telefona i pametnih mobilnih telefona do brojnih mogućnosti koje pruža Internet, a među kojima su sve popularnije razne društvene mreže.

Ova globalna mreža veza svakim danom postaje sve složenija, raznovrsnija i u isto vrijeme nudi viši nivo integriranja sadržaja. U takvom hiper-povezanom svijetu današnjice, muzeji se prilagođavaju i prihvaćaju novine.

U skladu sa godišnjom temom koju preporučuje ICOM, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju saradnje i mira, muzeji širom svijeta, (prošle godine njih više od 37.000) na svim kontinentima skreću pažnju šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Obiljezavanje Međunarodnog dana muzeja je 1977. godine pokrenulo Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM).

Evropska noć muzeja, partner Međunarodnog dana muzeja, obilježava se od 2005. godine u subotu najbližu 18, maju, Međunarodnom danu muzeja. Cilj Evropske noći muzeja je da se u neuobičajeno vrijeme, do kasnih večernjih sati, približi muzeje i njihove zbirke i programe svima, osobito mlađoj populaciji.

Uloga manifestacija je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojima se želi povećati vidljivost ovih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

Na ovaj dan se nastoje prezentirati i afirmirati muzeji i druge kulturne institucije. Organizator ovih manifestacija je ICOM Bosne i Hercgovine u koordinaciji sa bosanskohercegovačkim muzejima. Muzeji u BiH će se priključiti obilježavanju ovih manifestacija organiziranjem prigodnih programa i projekata. Ulaz na sve programe je besplatan.