Balkanska mreža muzeja
103

Pokrenuta Mapa pristupačnih muzeja,galerija i historijskih lokaliteta za osobe s invaliditetom

L. R.
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
U okviru regionalnog projekta “Unapređenje pristupačnosti muzeja na Balkanu za osobe sa invaliditetom” pokrenuta je Mapa pristupačnih muzeja, galerija i historijskih lokaliteta.
Ovo je prva mapa takve vrste koja sadrži najvažnije informacije o pristupačnosti više od 40 muzeja, galerija i lokaliteta Balkana za osobe sa invaliditetom. Projekat se realizovao u partnerstvu sa Balkanskom mrežom muzeja, a finansirala ga je Ambasada SAD-a iz Beograda.

Ona sadrži lične karte svake institucije i lokaliteta koje, pored osnovnih informacija, nudi i podatke od važnosti za svakog posjetioca, a posebno za osobe sa invaliditetom.

“Sa mapom i publikacijom smo željeli objediniti dostupne podatke o pristupačnim muzejskim uslugama i inkluzivnim muzejskim aktivnostima. Nadamo se da će ovi promotivni materijali inspirisati i druge muzeje, galerije i arheološke lokalitete da poduzmu prvi korak u povećanju pristupačnosti i inkluzije u svojim institucijama” izjavila je voditeljica ovog projekta i muzejska savjetnica i historičarka umjetnosti iz Zavičajnog muzeja Knjaževac Milena Milošević Micić.

Tako putem ove Mape, zainteresirani posjetioci prije odlaska u posjetu kulturnim institucijama ili historijskom lokalitetu na jednostavan i brz način mogu saznati više o njihovoj fizičkoj, sadržajnoj i programskoj pristupačnosti.

Pored Mape postoji i elektronska publikacija koja uključuje lične karte muzeja i galerija članica Balkanske mreže muzeja. Publikacija predstavlja dodatni medij za promociju pristupačnih sadržaja i muzejskog rada s osobama sa invaliditetom.