Čuvale se u muzeju
69

Papa Franjo naredio da Vatikan u Grčku vrati skulpture stare 2.500 godina

F. H.
Dio skulpture koji će biti vraćen u Grčku
Dio skulpture koji će biti vraćen u Grčku
Papa Franjo odlučio je Grčkoj vratiti tri 2.500 godina stara dijela Partenona koji se više od jednog stoljeća nalaze u papinskim zbirkama Vatikanskog muzeja.

Vatikan je saopćio da papa skulpture daje Jeronimu II., poglavaru Grčke pravoslavne crkve, kao gestu ekumenskog dijaloga s Rimokatoličkom crkvom.

Partenon, koji se nalazi na Akropoli u Ateni, dovršen je u petom stoljeću prije Krista kao hram božice Atene, a njegovi ukrasni frizovi sadrže neke od najvećih primjera starogrčke skulpture.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Prema web stranici Vatikanskih muzeja, jedan dio je glava konja koji je vukao Atenina kola na zapadnoj strani zgrade. Ostali su glave dječaka i glave bradatog muškarca.

U Vatikanu su od 19. stoljeća. Dijelovi se vraćaju u Grčku dok se London i Atena nastavljaju boriti oko takozvanih Elginovih mramora.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni izrazila je zahvalnost papi Franji "na velikodušnoj odluci", rekavši u izjavi da podupire napore vlade za povrat mramora iz Britanskog muzeja.

Grčka je više puta pozvala na trajni povratak 2.500 godina starih skulptura, koje je britanski diplomat Lord Elgin uklonio iz hrama Partenona početkom 19. stoljeća dok je bio ambasador u Osomanskom Carstvu, koje je tada kontrolisalo Grčku.

Britanski muzej uvijek je odbacivao mogućnost vraćanja mramora, koji uključuje oko polovicu friza od 160 metara koji je krasio Partenon, i inzistira na tome da su stečeni legalno.

Ranije ovog mjeseca grčke novine izvijestile su da je dogovor o povratku klikera u Grčku blizu, ali je grčka vlada rekla da to nije neizbježno.

U martu je kulturna agencija Ujedinjenih naroda UNESCO pozvala Grčku i Britaniju da postignu nagodbu.