Kultura
61

Mala scena Pozorišta mladih Sarajevo dobila ime "Sead Bejtović Malecni"

FENA
(Foto: FENA)
U čast glumačkog barda čijih je više od pet životnih decenija bilo posvećeno Pozorištu mladih Sarajevo i teatru uopće, te uz čiji su glas posuđen omiljenom liku iz crtića Dušku Dugoušku odrastale mnoge generacije, danas je u toj pozorišnoj kući najavljeno otvaranje Male scene što će nositi njegovo ime - "Sead Bejtović Malecni".

Mala scena "Sead Bejtović Malecni" Pozorišta mladih zvanično će biti otvorena sutra premijernom izvedbom predstave za djecu "Bremenski muzikanti" u režiji Belme Lizde-Kurt, te glumačkoj kreaciji Aldina Tucića i Rijada Gvozdena.

U stvaranju predstave učestvovali su studenti Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Nedžma Čizmo, Ajla Medanhodžić i Hamza Demirović, dok su lutke i scenografiju napravili studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Direktor Pozorišta mladih Semir Krivić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je rad na projektu adaptiranja i osposobljavanja Male scene počeo prije šest mjeseci. Podsjeća da je ona prije nosila naziv Kabare Pozorišta mladih, ali da je odlučeno dati joj ime po bardu bh. glumišta i zaštitnom znaku ove pozorišne kuće.

"Sead Bejtović je prepoznat kao osoba koja je proslavila 55 godina na jednoj sceni, a bio je prepoznatljiv po odnosu prema poslu koji je jako volio. Stoga, nazvati ovu scenu njegovim imenom je najmanje što možemo učiniti", kazao je on.

Una Bejtović, kćerka tog glumačkog velikana, ističe da je njen otac čitav život živio teatar, a u njegovu magiju ušao je s 11 godina. Karijera mu je, dodala je, starija i od zgrade Pozorišta mladih. Naglašava da je bio pionir sinhronizacije crtanih filmova, što je obilježilo mnoge generacije, posebno kroz crtane filmove o Dušku Dugoušku, kojem je posudio svoj prepoznatljiv glas.

"Insistirao je na razgovoru s publikom poslije predstava, posebno s mladima koje je strašno volio, kao i njihovu energiju. Zapravo je uvijek ostao veliko dijete. Jako sam počastvovana što sam imala oca koji je ostavio takav trag iza sebe da će se sada nešto po njemu zvati", ustvrdila je ona.

Vjeruje da će nove mlade generacije vratiti "zlatno doba" u ovaj teatar, donoseći nove ideje i razvijajući talente, kao i sve drugo za šta se njen otac zalagao, čime će u potpunosti biti zaokružena njegova misija.

Dramaturg Segor Hadžović posebno pamti Seada Bejtovića po tome što je uspio da spoji izniman talent i etičku dimenziju, uz strast i želju da pomaže mladim kolegama. Vjeruje da će Mala scena popuniti prazninu u repertoaru Pozorišta mladih, donoseći namjenske predstave za djecu uzrasta od 0 do 3 i od 3 do 6 godina.

Također, ta scena će biti namijenjena i repertoaru za tinejdžere, adolescente i studente, te uopće biti tvornica za razvijanje mladih talenata.

Rediteljica i mentorica Belma Lizde- Kurt uvjerena je da će Mala scena dati veliki doprinos u pružanju mogućnosti mladima za stvaranje te da je premijera predstave "Bremenski muzikanti" tek prva stepenica u nekom kreativnom procesu.

Glumci Rijad Gvozden i Aldin Tucić naglašavaju divno iskustvo u pripremi predstave, kao i čast da otvore Malu scenu zanimljivom predstavom o starim dječijim igračkama.

Godišnjica smrti Seada Bejtovića bit će obilježena 24. novembra. Ljubitelji teatra pamte ga po mnogim ulogama, među kojima su i Klaun (Bajka iz kofera"), Mačak Džingis-kan, Prospero ("Bura", Šekspir), Vuk Bubalo (Ćopić), Kralj Ubu, Ibi u lancima (Alfred Žari), Vladimir ("Čekajući Godoa", Beckett), te mnogim drugim.