Koncert 13. jula
10

Maestro Zubin Mehta se nakon 30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici vraća u Sarajevo

N. O.
Foto: Ivan Šebalj/Mirza Ajanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce danas je na vanrednoj press konferenciji najavio povratak maestra Zubina Mehte u Sarajevo - 30 godina nakon koncerta koji je pod njegovom dirigentskom palicom održan u razrušenoj Vijećnici.

Zubin Mehta u Sarajevo ponovo stiže 13. jula 2024. godine, a koncert je nazvan "Sad je drugačije". Tuce je kazao kako je prije godinu dana počeo dogovarati ovaj projekat, a u sklopu obilježavanja 100. koncertne sezone filharmonije.

"19. juni 1994. godine bio je jedan od najgorih dana u historiji ovog grada u posljednjih nekoliko vijekova, a taj čovjek je došao u Sarajevo pod granatama, uzbunama i snajperima - dirigovao koncert u totalno srušenoj Vijećnici i dirigovao 'Requiem'", kazao je Tuce najavljujući nastup maestra.

Istaknuo je da je njegova želja da to bude podsjećanje na događaj od prije 30 godina i da na programu ponovo bude Mozartov "Requiem", ali da su u razgovoru odlučili da to ipak ne bude slučaj jer će u Sarajevu biti jako kratko.

Violeta Smailović Huart će biti solistica na koncertu 13. jula, a otkriveno je da će tom prilikom biti izvedena tri djela Čajkovskog - violinski koncert i 5. simfonija.

"Moram istaći da sve ovo što radimo ne bi bilo moguće bez velike podrške Ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva kulture, gradonačelnice i Općine Centar i Novo Sarajevo", dodao je Tuce.

Podsjetimo, koncert je tada privukao pažnju svjetskih medija, a na upozorenja da bi Vijećnica mogla biti granatirana usred nastupa Mehta je kazao: "Pred nama su umjetnici - građani Sarajeva. Njih granatiraju već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu".

Te 1994. godine dirigovao je besplatno, a čak je i filharmoniji donirao 10.000 dolara.

Uz Sarajevsku filharmoniju i hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, solisti su bili: Cecilia Gasdia (sopran), Ildiko Kolmosi (alt), Jose Carreras (tenor) i Ruggero Raimondi (bas).