Kultura
0

Kreševljaković: Evakuacija kolekcije Ars Aevi je potresna i ponižavajuća

FENA
Informacija o evakuaciji kolekcije Ars Aevi iz depoa u Skenderiji, kao i o ostavci direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića je potresna i poražavajuća, ističe se u današnjem protestnom pismu direktora Sarajevskog ratnog teatra Nihada Kreševljakovića kojim osuđuje ovakav potez.

Kreševljaković naglašava da kolekcija Ars Aevi predstavlja jedno od najvećih kulturnih i materijalnih blaga BiH, a nastala je kao izraz solidarnosti umjetnika svijeta s građanima opsjednutog Sarajeva.

On smatra da se ljudi koji su vodili ovaj projekt već više od jedne decenije donkihotovski bore protiv agresivnog i okupatorskog provincijalnog duha koji prijeti uništenjem onoga što agresor nije uništio ratom.

"Ignoriranje onih koji se bore da naš grad i zemlju učinimo važnim mjestom na internacionalnoj mapi kakvo ovaj grad i zemlja zaslužuju, pokazatelj je pošasti mediokritetskog zla. To zlo ima izrazito destruktivni karakter i ono masakrira našu duhovnu prisutnost u ovoj zemlji. Nepristajanje na takvu sliku podjednako je važno kao i nepristajanje na ono protiv čega su se Sarajlije i Bosanci borili prije 20 godina", ističe se u protestnom pismu Nihada Kreševljakovića.