Historijski muzej
56

Izložbom "Miss Sarajevo" oživljena priča o izboru za najljepšu djevojku opkoljenog Sarajeva

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U sklopu Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja, u Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "Miss Sarajevo".

Predstavljanjem novih muzejskih eksponata Historijski muzej BiH je nakon 25 godina oživio priču o izboru za najljepšu djevojku opkoljenog Sarajeva koji je održan 29. maja 1993. godine.

Titulu Miss opkoljenog Sarajeva ponijela je Inela Nogić i postala simbol otpora grada na Miljacki. U isto vrijeme je, zajedno sa svojim kolegicama, poslala poruku svijetu o tome šta se događa u ratnom Sarajevu.

U izložbu je uvršten i originalni video pjesme 'Miss Sarajevo' koju su napisali Brian Eno i U2 pod pseudonimom "Passengers".

Brian Eno ovog ljeta stiže u Sarajevo sa svojom izložbom "77 Million Paintings".

"Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja je sjajna prilika za muzeje pa i za Historijski muzej Bosne i Hercegovine da pokaže i dodatno naglasi šta je ono što radimo ostalih 364 dana u godini, a ovogodišnji slogan ove manifestacije o hiperkonektovanim muzejima, novim pristupima i novoj publici, kao da je skovan za Historijski muzej BIH, jer upravo oslikava našu politiku, zasnovanu na hiperkonektovanosti, odnosno povezivanju i umrežavanju sa različitim partnerima i prijateljima, koje omogućava kontinuirano nove programe i sadržaje, dok stalno traganje za novim pristupima i pomjeranju muzejskih standarda donosi novu publiku. Tako bi se ukratko mogao opisati ključ našeg uspjeha posljednjih nekoliko godina. Program koji smo ove godine ponudili napravljen je upravo na tim principima, bez novaca ali uz mnoštvo partnera, unutar muzejskog prostora ali i van njega, a na istim principima bazirano je i stalno muzejsko djelovanje", rekla nam je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.