"Slavna Florence"
411

Irfan Ribić o diplomskoj predstavi: Nadam se da će postati dio repertoara Kamernog teatra

Piše: E. Lj.
Irfan Ribić
Irfan Ribić
Na sceni Kamernog teatra 55 će u utorak, 14. maja, biti izvedena predstava "Slavna Florence", diplomski rad mladog i perspektivnog glumca Irfana Ribića kojim će krunisati četverogodišnje školovanje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o adaptaciji istinite priče o Florence Foster Jenkins koja je silno željela biti operska diva. Njen glas učinio ju je najgorom pjevačicom na svijetu, no to je nije obeshrabrilo da nastupa javno i snima pjesme.

"Nekako ste u tom procesu sve - birate tekst, ekipu, organizujete probe, prostor itd. Ali upravo u tome vidim prednost našeg školovanja na akademiji,e jer naučiš kreirati nešto svoje. To mi je bila želja i kada je riječ o ovoj predstavi. Koliko god sam težio napraviti dobru ulogu, u istom trenutku sam želio imati predstavu sa svojim kolegama koju ću igrati i nakon diplomiranja", rekao je Ribić.

Predstava "Slavna Florence" predstavlja kontinuitet saradnje Akademije scenskih umjetnosti i Kamernog teatra 55, a Ribić nam kaže da mogućnost javnog prezentovanja rada na profesionalnoj sceni studentima mnogo znači.

Predstava
Predstava "Slavna Florence"

"Vjerujem svi studenti ASU požele odmah zaigrati u nekim od naših pozorišta. To je od velikog značaja, jer prvi put imate priliku da se predstavite publici u profesionalnom pozorištu. Možda prvi put imate priliku igrati sa svojim profesorima i to u isto vrijeme donosi veliku dozu odgovornosti, što nas, siguran sam, čini da budemo bolji, učimo od drugih i razvijamo sebe", rekao je.

Nada se da će ova predstava u kojoj igra s koelgicama Dženitom Imamović Omerović i Nadine Mičić postati dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 te da će imati dug životni vijek.

"Potajno se nadam tome. Moram iskoristiti priliku da se zahvalim cjelokupnom osoblju Kamernog teatra 55 i direktoru Emiru Hadžihafizbegoviću koji su od prvog dana stavili na raspolaganje sve svoje resurse kako bi pomogli moj diplomski rad. Vjerujući u potencijal predstave, ne sumnjam da će i publika prepoznati naš rad tokom tri mjeseca procesa. Rađena je s velikom ljubavlju i vjerujem da će pronaći iskren i topao put do srca svakog gledaoca, a samim tim i postati dio repertoara Kamernog teatra", izrazio je nadu Ribić.

Predstava
Predstava "Slavna Florence"

Zanimanje za glumu počeo je pokazivati još u osnovnoj školi kada se učlanio u dramsku sekciju.

"Tako je nekako sve počelo. Vremenom shvatiš da je to posao u kojem se beskrajno igraš, to je prvo što sam naučio u ovom poslu. Iznova istražuješ, imaš priliku susresti se sa nekim novim ljudima, sudbinama, pri tome imaš mogućnost popravljati svijet, mijenjati nešto nabolje", rekao je.

U narednom periodu Ribića ćemo imati priliku gledati u predstavi "Snijeg" koju na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo postavlja Dino Mustafić.

"Dino je moj profesor na predmetu Rad glumca s rediteljem, a ovo je naš prvi zajednički projekat. Roman Orhana Pamuka je nevjerovatno zanimljiv, sama priča je jako aktuelna i s tim u vezi je veliko zadovoljstvo imati priliku raditi s takvom ekipom. Moram biti iskren, od prve čitaće probe u meni je neki pozitivan strah, osjećaj ogromne odgovornosti i takva je atmosfera na samim probama", rekao je priznajući da je svjestan kakav je posao pred njim.

Na kraju razgovora Ribić nam je otkrio da ovog ljeta u Sarajevu snima novu seriju koju priprema jedna mlada ekipa, kratki film te da krajem ljeta počinje raditi na još jednoj pozorišnoj predstavi.