Nagrada "Make a Difference"
0

Hadžiomerspahiću i projektu Ars Aevi nagrada za životno djelo

Klix.ba
Prodanović, Hadžiomerspahić i Ramović
Prodanović, Hadžiomerspahić i Ramović
Nakon najvišeg priznanja - ordena Republike Italije i ordena Republike Francuske, na Samitu IncredibleEurope u Beču, Enveru Hadžiomerspahiću i Projektu Ars Aevi je dodijeljeno novo internacionalno priznanje, nagrada "Make a Difference" za životno djelo“.

Na ovogodišnjem Samitu IncrediblEurope, koji se pod nazivom "Ko-kreiranje budućnosti“ održao protekle sedmice u Beču, Enveru Hadžiomerspahiću i Projektu Ars Aevi dodijeljena je Brainswork nagrada "Make a Difference" za životno djelo.

IncrediblEurope samit je ove godine okupio 200 učesnika koji su pozvani da inspiriraju i zamisle Evropu 2049. godine, a da djeluju u tom pravcu upravo sada.

Nagrada "Make a Difference” dodjeljuje se od 2009. godine istaknutim pojedincima koji udružuju svoje jedinstvene talente, kreativnost, ideje i vizije u svrhu pokretanja pozitivnih promjena.

IncrediblEurope je privatna, nezavisna inicijativa, razvijena u januaru 2009. godine, u najdubljem trenutku krize, sa ciljem dokazivanja da su kreativni i inovativni pristupi još važniji u vrijeme haosa i straha kako bi se krenulo naprijed i kako bi se pokrenule promjene. IncrediblEurope potiče povećano razumijevanje za neizmjerne evropske potencijale u inovativnosti i kreativnosti u svakom segmentu ljudskog djelovanja i razmišljanja.

"Prepoznavši vaš napor da napravite pozitivne promjene u svijetu, veliko mi je zadovoljstvo da dodijelim vama i Ars Aevi nagradu Brainswork "Make a Difference Award 2012 u kategoriji Lifetime Achievement (životno djelo). Od 2009. godine nagrade Brainswork - Make a Difference prepoznaju one istaknute pojedince koji ulažu svoje jedinstvene talente, kreativnost, ideje i vizije za dobrobit njihovih zajednica, za razvoj ljudskih vrijednosti, za mir i razumijevanje, i za održivo i učtivo dijeljenje znanja, izvora i iskustava, ali što je još važnije, za ohrabrivanje drugih da čine pozitivne promjene", kazala je Selma Prodanović, istaknute austrijske i bosanskohercegovačke poduzetnice i javne djelatnice, utemeljiteljice internacionalne mreže Brainswork i samita IncredibleEurope.

Brainswork Nagrada Make a Difference dodjeljuje se pojedincima u četiri kategorije (životno djelo, specijalna nagrada, žene i početnici) i prethodni dobitnici, između ostalih, su direktor Virgin Unite Jean Oelwang, legendarni dizajner Luigi Colani, osnivač Architecture for Humanity Cameron Sinclair, osnivačica Women without Borders Edith Schlaffer…

Centralne sesije Samita posvećene su vizijama i strategijama Projekta Ars Aevi u kojem je koncepciju i ostvarenja projekta sarajevskog muzeja savremene svjetske umjetnosti predstavila izvršna direktorica Ars Aevi Amila Ramović, saopćeno je iz Ars Aevija.