Besplatan ulaz
13

Otvorena izložba “Ars Aevi Nucleus Kyiv", predstavljena djela kao znak solidarnosti s Ukrajinom

L. R.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Večeras je na Goethe Institutu u Sarajevu otvorena izložba pod nazivom "Ars Aevi Nucleus Kyiv", a predstavljena umjetnička djela rađena su u znak solidarnosti s Ukrajinom.
Kako navode na zvaničnoj stranici Instituta, riječ je o solidarnoj izložbi savremene umjetnosti, koju je predstavio Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi nakon gotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Umjetnici iz Bosne i Hercegovine Aida Šehanović i Ismar Čirkinagić zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i ukrajinske umjetnice Alevtine Kakhidze, predstavili su nove umjetničke radove koje će pokloniti muzeju Ars Aevi. Izložba će biti predstavljena u Kijevu u Naked Room galeriji.

Na otvaranju izložbe održana je i panel diskusija, koju je moderirala direktorica JU "Gradski Muzeji" Senka Ibrišimbegović koja je razgovarala sa umjetnicima i osnivačicom i direktoricom istraživačkog centra KUMA International Claudiom Zini o ulozi savremene umjetnosti u antiratnom pokretu.

Dio izložbe se nalazi i u Velikom parku, gdje je umjetnica Aida Šehović predstavila svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru "Street Signs Sarajevo – Kyiv" koja se sastoji od pet uličnih znakova, kako bi potakli prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama.

Izložba “Ars Aevi Nucleus Kyiv” trajat će do 9. aprila u prostorijama Goethe Instituta na adresi Džidžikovac 5, kao i na otvorenom na lokaciji Velikog parka. Ulaz na izložbu je besplatan.