Kultura
0

Gitarista Sanel Redžić prvi na međunarodnom takmičenju u Kini

Klix.ba
Sanel Redžić
Sanel Redžić
Bh. gitarista Sanel Redžić osvojio je još jednu važnu nagradu, prvo mjesto u otvorenoj kategoriji na međunarodnom takmičenju za klasičnu gitaru u Kini.

Takmičenje se održalo prošle sedmice u kineskom gradu Changsha, a okupilo je mlade gitariste, pretežno iz Azije. Redžić je osvojio prvo mjesto u otvorenoj kategoriji, bez limita godina. Osim novčane nagrade, dobio je i koncertnu turneju u nekoliko kineskih gradova te ponude za još nekoliko turneja do 2016. godine. Ovo je njegova 26. međunarodna nagrada, od kojih je čak 10 osvojio za prvo mjesto.

Prva turneja trebala bi se održati u Japanu, koja se održava zahvaljujući nagradi koju je u decembru osvojio u Tokiju, na jednom od tri najveća svjetska takmičenja u klasičnoj gitari.

U finalu takmičenja u Tokiju Redžić je svirao djelo japanskog kompozitora Takashija Ogawe, koje su svi finalisti morali svirati.

Redžićeva velika azijska turneja tako počinje u Japanu 20. novembra i trajat će sve do 10. januara naredne godine. Navodi i kako ga očekuje 40-50 koncerata, od kojih će se prvi održati 14. augusta u Tuzli, u okviru festivala Kaleidoskop.

Naredni koncerti planirani su u Evropi, a pregovara se i o turneji u Meksiku.

"U posljednje vrijeme sam veoma uspješan i tražen na međunarodnoj sceni, pogotovo nakon osvajanja nagrade u Tokiju. Ove godine sam već imao koncerte, od kojih bih izdvojio onaj u jednoj od najpoznatijih svjetskih dvorana za klasičnu muziku. Konzertgebouw u Amsterdamu te koncert u Nacionalnoj filharmoniji Ukrajine u Kijevu. Također sam prije nekoliko sedmica imao uspješnu turneju u Meksiku, a snimio sam i objavio CD za njemačkog izdavača KSG Exaudio", rekao nam je Redžić.

Nedavno je završio i postdiplomski studij sa najvišim ocjenama. Na osnovu svih rezultata koje je postigao i zahvaljujući sve većem koncertnom angažmanu, nedavno mu je ponuđeno i njemačko državljanstvo te je pozvan da predaje na akademijama u Meksiku i na Tajvanu.