Plavi Fender iz 1969.
23

Gitara Kurta Cobaina iz spota "Smells Like Teen Spirit" će biti prodana na aukciji

D. B.
Legendarna plava gitara koju je slavni Kurt Cobain svirao u Nirvaninom spotu za pjesmu iz devedesetin godina prošlog stoljeća pod nazivom "Smells Like Teen Spirit" bit će prodana na aukciji, a očekuje se "ozbiljna" cifra.

Spot za pjesmu "Smells Like Teen Spirit" je skupio više od 1,4 milijarde pregleda na videoservisu YouTube, a Cobainova gitara, plavi Fender iz 1969. godine, bez sumnje je jedna od najpoznatijih u svijetu rocka.

"To je jedna od najpoznatijih gitara koje su se našle na aukciji. Riječ je o plavoj gitari Mustang Fender, koja je ujedno bila jedna od Cobainovih najomiljenijih u to vrijeme", saopćeno je iz aukcijske kuće Julien's Auctions.

Gitara će biti prodana u originalnom koferu i s originalnim kaišem, što je veoma važno kolekcionarima zbog originalnosti.

Od Cobainove smrti 1994. godine gitara je bila u posjedu njegove porodice.

Aukcija se održava od 20. do 22. maja u New Yorku, a "veoma konzervativne procjene" govore da će biti prodana po cijeni između 600.000 i 800.000 dolara.

Aukcijska kuća je saopćila da će dio sredstava biti doniran u humanitarne svrhe za pomoć mentalnim ustanovama.

Također, na aukciji će biti prodan i Cobainov crtež Michaela Jacksona koji se procjenjuje na 40.000 dolara, kao i njegov automobil Dodge Dart iz 1965. godine za koji bi novi vlasnik trebao izdvojiti između 400.000 i 600.000 dolara.