Pionir grungea
5

Pokvarena gitara koju je razbio Kurt Cobain prodata za 600.000 dolara

N. V.
Fender koji jeprodat za skoro 600.000 dolara
Fender koji jeprodat za skoro 600.000 dolara
Jedna od gitara koje je Kurt Cobain, pokojni frontmen Nirvane, razbio na sceni, prodata je na aukciji za skoro 600.000 dolara.

Riječ je o polomljenom crnom Fenderu Stratocasteru za kojeg se očekivalo da će biti prodat za desetinu konačnog iznosa sa subotnje aukcije u Hard Rock Cafeu u New Yorku.

Gitara je uništena dok je Nirvana radila na svom albumu Nevermind ranih 1990-ih. Ponovo je sastavljena, ali se na njoj više ne može svirati.

Instrument su potpisala sva tri člana benda srebrnim markerom. Također gitara sadrži i ljubazni Cobainov natpis svom prijatelju i muzičkom saradniku Marku Laneganu, koji je umro prošle godine. Cobain, koji je često pogrešno pisao svoje ime, potpisao je instrument "Kurdt Kobain".

Ovaj veliki grunge muzičar koji se smatra i pionirom tog žanra je sebi oduzeo život 1994. godine, a bio je poznat po intenzivnim nastupima. Bio je ljut i to se moglo osjetiti i vidjeti na sceni kroz brojne razbijene Fendere.

Prije dvije godine, akustična gitara koju je Cobain koristio za svoj legendarni MTV Unplugged nastup krajem 1993. prodata je za 6 miliona dolara .