Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
sad jaslinu kad uzjasu jevrejski producenti,ima cavka da joj bude razlistana ko kuran u starog \'odze
loha panama, Za raspravu o stvarima koje navodis treba mnogo vise prostora i mjesta, sto se tice zabrana sta npr. kada doktor nekome zabrani svinjsko meso ili recimo ljudi koji imaju alergiju na suncane zrake pa moraju pokrivati tijelo da ih sunce ne przi, to ti je onda ok. Svaka zabrana ima svoje objasnjenje zasto. Kada covjek hoce da zivi po propisima vjere onda imaju i neka pravila koja treba postovati. Sto se tice islama tu niko nikoga ne tjera ni na sta, ako si musliman ili ako poznajes nekog muslimana pitaj da li ga itko tjera u islam. Ne, ima i muslimana koji piju jedu sta hoce, oblace se kako hoce i to je isto necije pravo. Nadam se da si bar dijelom zadovoljan odgovorom jer ja ne namjeravam nikoga niti prosvijetljavati niti pametovati samo zelim mirno zivjeti zajedno sasvim razlicitostima, jer u njima i jeste car. Lijep pozdrav!
ma moze covjek bit seljak i ponosan,nidje veze, tolerancija se uci prvo od roditelja a kaze se da djecu odgaja citavo selo,znaci okolina zdrava/nezdrava ima i te kako uticaja. Jako me interesuje pa me prosvijetli kako je vjera koja ne omalazava druge a zabranjuje prodaju svinjskog mesa,alkohola,odredjuje nacin oblacenja,trazi cenzuru javnih emitera tolerantna i pravi boljeg covjeka od tebe
Odgovor @panama Ponos u islamu je jako pozeljan, a vjeruj mi iznenadices se kad ti kazem da ja zivim u ovoj nasoj prelijepoj BiH i uvijek sam ovdje zivjela. Nije bitno gdje covjek zivi nego kako, nije stvar u lovi samo treba neki odgoj ponijeti iz svoje kuce, a tolerancija se uci od djecijeg doba. Nema veceg blaga kada covjek ima vjeru i ta vjera ne omalvazava druge, nego od njega pravi bolju osobu.
mislio sam na reformu katolicke crkve u sjeverozapadnoj evropi
aaah, sevdaha. poderase mi suupak, ko bugarsku skupstinu. al neka, hvala alahu, volim ja to.
Ako govorimo o evropskom napretku onda treba reći da sav dolazi od protestantizma. Katolicizam i pravoslavlje nemaju ništa sa razvojem demokratije, sloboda i ljudskih prava, čak i dan danas se trude da sputavaju iste.
ma njemacka je zakon.
Nisam homofobican ali me vise privlace zene,a tvoja kultura izrazavanja samo potvrdjuje da nije rijec o predrasudama kad kazem da privrzenost religiji zavisi od intelektualnog nivoa pojedinca. P.S. i moj je osunecen,sta je poenta
Kao drugo,religija trba biti odvojena od drzave,u danasnje vrijeme obozavanje boga se moze usporediti sa obozavanjem jednog fudbalskog kluba ili jedne javne licnosti, zasto bi obozavatelj jednoga Isusa(arapski Isaa, jevrej koga su rimljani razapeli jer se proglasio bozijim sinom i povrijedio zakone rimske imperije) ili arapskog trgovca Muhameda bio u prednosti nad obozavateljem npr.Dzeke,Ronalda i sl. ovo pisem u smislu da ako neko zeli da ma slobodan dan za Bajram onda primjera radi bi isto bilo realno da ja imam slobodan dan kad recimo kad igra Barcelona. Jos nesto,kakvo razbijanje stereotipa ,cinjenica je da se religija islam u svim pravcima nalazi na nivou krstjanstva u srednjem vijeku. Zabrane i kamenovanje zena. Absurdni primjeri kaznjavanja silovanih zena. U krstjanstvu su se pak desile reforme u smislu smanjenja uticaja crkve(protenstantizam najliberalnija forma krstjanstva,npr. najliberalnije zemlje u svijetu su protestantske,Svedska,Danska,Norveska,Island.)
A ja bi tebi preporučio da p-o-p-u-š-i-š moj slavenski osunećeni k-u-r-a-c!!!
religija je dogma i kao takva siri mrznju i sputava slobodu,nema nista lijepo ni mudro ni u jednoj religiji. Moralne i egzistencijalne odgovore odavno ne treba traziti u religiji.Ako je nekome religija zivotni put,to je onda samo pokazatelj intelektualnog nivoa istoga. Jasmila zeli poslati poruku kao bolje je biti vjernik nego alkoholicar,gluposti kao i sam termin islamofobija. Pa zasto bi bila islamofobija kritika religije koja ne dozvoljava kriticno misljene i koja ugnjetava ljudsku slobodu misljenja,javno propagira toleranciju prema drugacijima a u stvarnosti je agresivna i ne trpi drugacije misljenje.Zabrana kritike, cenzura slobode i ogranicenje pojedinca su karakteristike islama i to su cinjenice kao sto su cinjenice da islam tezi serijatskom drustvu.(Iran) Ja bih dobronamjerno preporucio svim bosancima i hercegovcima koji osjecaju da im je islam zivotni put i koji se osjecaju vise arapima nego slavenima i bosancima,da otputuju na istok a BiH ostave nama bosancim
aj konacno vise da se svijet pocne malo i ovako boriti protiv nametnutih stereotipa... red je vise bio
Onaj ko istinski zivi islam postuje i respektuje sve druge oko sebe....oni koji to ne razumiju kako treba ponasaju se nedolicno islamskim propisima....tema je pribliziti ljudima normalnu percepciju islama kao vjere a ne pojedinih sekti ili pravaca koje se ne pridrzavaju osnovnih nacela islama, kojih takodje ima i u svim ostalim religijama ali su ocito vehabije na tapetu....
A vjerovatno si dobro uhljebljena u SWE,DE,NL,USA ili tako nekoj sličnoj islamskoj zemlji pa sebi možeš priuštit\' kulturu,toleranciju i uvažavanje kyrvi,komunjara,bandita,homića,pedofila i ostalih sličnih likova.