Besplatan ulaz
17

Festival bajke: Novembar u znaku bajki i priča iz BiH i cijelog svijeta

A. P.
Festival bajke za djecu i odrasle održava se, peti put zaredom, od 1. do 15. novembra u Sarajevu. Ove godine, festival okuplja goste-pripovjedačice i pripovjedače iz Kanade, Hrvatske i Srbije te zemlje-domaćina Bosne i Hercegovine.

Festival otvara gošća iz Hrvatske Jasna Held, jedna od najboljih evropskih pripovjedačica, predstavom "Bajke starog Dubrovnika", u petak 01.11. u 19:30 u Centru kulture i mladih Općine Centar (CKM), Jelića 1, Sarajevo, adresi na kojoj će se održati svi festivalski programi.

Pripovijedanjem bosanskohercegovačke glumice Tatjane Šojić Festival će biti zatvoren u petak 15.11.2019. u 19:30 sati. Obje pripovjedačke predstave su za odraslu publiku a prethodna rezervacije nisu potrebne. Isto važi i za "Storytelling Club" u srijedu 06.11. u 18 sati, kada će izvorne narodne bajke pripovijedati gošće iz Kanade Lynda Howes i Sarah Abu-Sharar, pripovjedačica iz Hrvatske Sabina Gvozdić i bosanskohercegovačke pripovjedačice Marina Đorđević i Tatjana Šojić.
Za dječiju predstave "Ivica i Marica" trupe "Aster" iz Dubrovnika, u subotu 02.11. 2019. u 11:30 te dječiju pripovjedačku predstavu Sabine Gvozdić, gošće iz Ogulina, u petak 08.11. 2019. u 18 sati prethodna rezervacija takođe nije potrebna – dovoljno je na vrijeme doći u CKM. Obje predstave su za sve starije od pet godina.

Ostale dječije predstave rezervisane su za grupne posjete vrtića i škola, dok je za rezervaciju mjesta na seminaru i nekoj od radionica neophodno poslati poruku u inbox Facebook stranice "Bajka" ili pozvati broj 061/102-156.

Pored pripovjedačkih predstava za djecu i odrasle, u sklopu Festivala održat će se seminar "Umijeće pripovijedanja", dvojezične radionice za najmlađe i njihove roditelje/staratelje pod nazivom "Program Majke Guske", koje vode gošće iz Kanade, panel-diskusija "Pripovjedački pokreti u Kanadi, Bosni i Hercegovini i regionu", dvije radionice o gestovnim i prstnim igrama, radionica filcanja za uprizorenje bajki i priča te radionica pentatonske muzike.

Kao i ranijih godina, svi festivalski sadržaji, predstave, seminari i radionice besplatni su za publiku.

Učesnici Petog festivala bajke su: Tatjana Šojić, Jasna Held, Lynda Howes, Sabina Gvozdić, Sarah Abu-Sharar, Marina Đorđević, Željka Lemez, trupa "Aster" Dubrovnik, Udruženje prijatelja waldorfske pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu "Žar ptica", Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, Valdorfski vrtić "Mala vila", "Djetlić" udruženje za promovisanje dječijeg stvaralaštva i Biblioteka Sarajeva.

Organizator i producent Festivala je Udruženje za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije "Bajka" iz Sarajeva, BiH a koproducent JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Festival je dobio preporuku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Projekat su podržali Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Podršku Festivalu pružili su i Federacija evropskih pripovjedača (The Federation for European Storytelling/FEST), UniCredit Bank, Studio Green Pixel, Cinema City, Biblioteka Sarajeva i Atelje Figure.