Komemoracija
193

Tatjana Šojić o Saši Petroviću: Nisam to umjela definisati, bio je nesvakidašnji talenat

N. O.
Tatjana Šojić na komemoraciji za Sašu Petrovića (Foto: I. L./Klix.ba)
Tatjana Šojić na komemoraciji za Sašu Petrovića (Foto: I. L./Klix.ba)
U Kamernom teatru održana je komemoracija za Sašu Petrovića, a brojni poznati okupili su se kako bi se oprostili od legendarnog glumca. Među, njima bila je i glumica Tatjana Šojić koja je poručila da ga pamti u "svijetlim bojama".
Prva se na komemoraciji za Sašu Petrovića okupljenima obratila Tatjana Šojić i prisjetila se njihovih zajedničkih glumačkih početaka i perioda studiranja.

"Saša i ja smo bili zajedno na klasi. Nisam to umjela definisati, tek kasnije ću to znati imenovati. Nesvakidašnji talenat, duhovitost, pronicljivost, glumačka inteligencija. Sve su to kvaliteti koji krase izvrsnog glumca. Saša je toga u sebi imao napretek", započela je.

"Bilo nas je osam na klais. On jedan kao nas sedam ostalih zajedno. Meni je djelovalo, kad bih ga gledala kako radi vježbe, da on to sve zna i mislila sam šta će on tu. Kao da je već bio tamo, nekad prije, naučio sve. Prekrasno je i to što je bio nevjerovatno radosno fasciniran, daleko više od nas ostalih svim onim prostranstvom što glumački poziv nudi", kazala je.


Prisjetila se njegove sreće koju je dijelio sa svojim kolegama: "On bi reagovao tako da skoči i zagrli kolegu ili kolegice. Ja sam to nekada doživjela i tek kasnije ću osvijestiti koliko mi je pomogao da izgradim samopouzdanje i budem samouvjerenija. Drago mi je da sam mu to jedne prilike to i rekla", kazala je.

"Pamtim ga iz tog doba studiranja, dijeljenja tog posljednjeg bezbrižnog perioda života. Pamtim ga u svijetlim bojama, obučenog i pedantnog, čistog, namirisanog", kazala je.

Prisjetila se i kako su brižljivo birali odjevnu kombinaciju kad se zaljubio u jednu Vesnu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Temeljito se bavio svime. Duboko interesovanje je pokazivao za bilo koje teme bilo da se radi o tome koje pertle odabrati ili kako držati ruke na komemoraciji", navela je.

"Sve što je doživljavao, sve čemu je svjedočio bi se tako urezbarilo u njega za sva vremena da tu ostane. Kao da je imao neki veći spremnik za pohranu od svih nas ostalih", navela je Šojić drhtavim glasom ističući koliko se svemu posvećivao.

"U Kamernom teatru smo radili svega dvije predstave zajedno, iz ove druge je nekoliko dana prije premijere izašao zbog zdravstvenih problema", kazala je te priznala da je bila uvjerena da će biti vremena da ponovo zajedno zaigraju.

Saša Petrović preminuo je 27. januara 2023. u 61. godini, nakon dugogodišnje borbe s bolešću zbog koje se povukao iz javnosti.

Vijest o njegovoj smrti je podijelio reditelj i scenarist Srđan Vuletić, a od njega su se prvobitno preko društvenih mreža oprostile brojne kolege.

Publika će ga svakako pamtiti po ulozi u kultnoj predstavi "Audicija", a ostat će prepoznatljiv i po svom radu u Kamernom teatru te predstavi "Sjećaš li se Doli Bel".

Također, ostvario je i uloge u filmovima "Ničija zemlja", "Ovo malo duše", "Život radnika", "Hajde da se volimo", "Kuduz", "Istočno od istoka", "Prokleta je Amerika", "Gori vatra", " Ljeto u Zlatnoj dolini", "Nafaka".

Posljednjih godina na malim ekranima smo ga mogli gledati u ulozi Stjepana u humorističnoj seriji "Lud, zbunjen, normalan".