Kultura
0

Anne Enright dobitnica nagrade Man Booker za roman "Gathering"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irska književnica Anne Enright postala je ovogodišnjica dobitnica nagrade Man Booker, jedne od najuglednijih nagrada za književnost.

Porodična priče književnice "Gathering" potukla je favorite Iana McEwana i Lloyda Jonesa za koje se vjerovalo da će biti dobitnici nagrade za najbolji roman u proteklih 12 mjeseci.

Ostali autori na najužoj listi kandidata za 50.000 funti vrijednu nagradu bili su Mohsin Hamid, Nicola Barker i Indra Sinha.

Predsjedavajući žirija Sir Howard Davies izjavio je da je knjiga Enrightove "snažna, nelagodna i povremeno bijesna".

"Gathering" je beskompromisna knjiga o ožalošćenoj porodici napisana oštrim i nemilosrdnim jezikom. Mislimo da je ona impresivan romanopisac, očekujemo da čujemo mnogo više od nje", izjavio je on.

"Knjiga je snažna, ona vas uzdrma čitavog i ima apsolutno briljantan kraj. To je jedna od najboljih rečenica u bilo kojem romanu koji sam pročitao", izjavio je Davies.

Enright je smatrana jednim od austajdera za nagradu i izjavila je kako je iznenađena što ju je dobila.

"Još je varim. Sutra ću se probuditi i radovati. Bila sam spremna na sve - gotovo sve osim toga", izjavila je ona za BBC Radio 4.

"Gathering" je četvrti roman 45-godišnje bivše televizijske producentice.

Roman je priča o irskoj ženi koju je nagnalo samoubistvo njenog brata da preispita historiju tri generacije njene velike, disfunkcionalne porodice.

Sir Howard je izjavio da je knjiga "depresivna" i pomalo blijeda" na nekim mjestima - ali je Enright izjavila kako ne mari za te opise. "Volim ih. Oni su potpuno iskreni. Ovo nije vedra knjiga", izjavila je ona.

Među ranijim romanima Enrightove je i za nagradu Whitebread nominirani "What Are You Like?" in 2000. Ona je također objavila "Making Babies", njene vedre dnevnike o majčinstvu.

Ona je izjavila kako će uložiti novac od nagrade za novu kuhinju. "Zaboravila sam na novac i sretna sam što sam mogla kupiti novu haljinu jučer", kazala je.

"Gathering" je prodan u 3.000 primjeraka do sada, ali je umjetnička urednica Radio 4 BBC-ja Rebecca Jones javila kako bi Bookerova nagrada mogla transformisati njenu karijeru u smislu zarade.

"Također će, međutim, biti promijenjena u smislu profila jer naredna knjiga Enrightove - i tri ostale knjige koje je već napisala - sada će privući veću pažnju nego što je imala", izjavila je Jones.