Legendarni glumac
0

Robin Williams danas bi slavio 70. rođendan: Ovo su njegove nezaboravne uloge

L. K.
Robin Williams (Foto: Twitter)
Robin Williams (Foto: Twitter)
Robin Williams napustio nas je prije sedam godina, a stranica Insider izdvojila je njegovih 15 najboljih filmova zbog kojih će ostati upamćen kao jedan od najvećih svjetskih glumaca.
Rođen je 21. jula 1951. godine, na američkoj sceni se pojavio sredinom sedamdesetih, a već početkom osamdesetih dobio je prvu ulogu u filmu "Popeye", nakon koje su se nastavili nizati veliki angažmani u filmskoj i televizijskoj industriji.

Unutar 38-godišnje karijere snimio je nešto više od 80 ostvarenja, nominovan je za četiri Oscara, a osvojio je jednog - 1998. godine za ulogu u filmu "Good Will Hunting". Tom prilikom se zahvalio na nagradi i podršci, naglasivši kako je posebno zahvalan svom ocu, koji je, kada mu je Williams rekao da se želi baviti glumom odgovorio vrlo kratko: "Sjajno. Samo se za svaki slučaj obrazuj za još nešto... Možda za posao zavarivača".

Dobio je pet Grammyja, dva Emmyja i šest Zlatnih globusa. Što se tiče nominacija, Williams je četiri puta učestvovao u utrci za Oscara, dva puta za BAFTA-u, devet puta za Emmy i isto toliko puta za Grammy. Za Zlatni globus nominovan je nevjerovatnih 12 puta.

"Good Will Hunting" (1997) zauzima prvo mjesto na ljestvici, na stranici Rotten Tomatoes (RT) ocijenjen je sa visokih 97 posto. Slijedi ga animirani film "Aladdin", gdje je Williams posudio glas duhu iz lampe. O tome koliko je dobro utjelovio lik simpatičnog plavog duha najviše govori činjenica da su Disneyjevi kreatori odlučili prilagoditi kompletan lik Williamsovoj izvedbi i impresijama. Tako je nastala izvedba koju, uprkos silnom trudu, kasnije nije uspio nadmašiti ni sjajni Will Smith.

Tokom 1996. godine igrao je malu, ali važnu ulogu u adaptaciji "Hamleta" Williama Shakespearea, dokazavši da može dominirati i privući posebnu pažnju publike čak i onda kada ne tumači glavni lik u nekom ostvarenju.

Iako je film "Insomnia" (2002) ostvario nešto manji uspjeh u odnosu na druga ostvarenja Christophera Nolana, poput "Interstellara" ili filma "Inception", korisnici stranice RT nagradili su ga sjajnim ocjenama upravo zbog sjajnih izvedbi Williamsa i Al Pacina.

Na listi slijede filmovi: "The Adventures of Baron Munchausen" (1989), "Good Morning, Vietnam" (1987), "Awakenings" (1990), "World's Greatest Dad" (2009), "Moscow on the Hudson" (1984) i "Dead Poets Society" (1989).

Na 11. mjestu je film snimljen 1991. godine - "Dead Again", a koji je nagrađen sa 83 posto na RT. Slijedi "The Fisher King" (1991) gdje je u režiji Terryja Gilliama maestralno odigrao ulogu beskućnika. Na 13. mjestu je "One Hour Photo" (2002) ili, drugim riječima, film u kojem je Williams pokazao da zna igrati i nešto mračnije uloge. U konačnici, posljednja dva filma na listi su "The Birdcage" (1996) i "The World According to Garp" (1982).

Prema pisanju američkih medija, glumac se od oktobra 2013. borio sa brojnim zdravstvenim problemima: trpio je velike bolove u stomaku, imao je problema s probavom i bilo kakvom vrstom odlaska u toalet. Počeo je gubiti vid i borio se sa insomnijom. Često mu se dešavalo da se nije mogao ispraviti, počeo je gubiti glas i pamćenje. Borio se i sa depresijom i anksioznošću.

Njegova udovica Susan Schneider Williams je u jednom od intervjua objasnila kako je Williams posljednjih nekoliko mjeseci života proveo obilazeći različite ljekare u potrazi za odgovorima o njegovom zdravstvenom stanju: "Nismo otkrili šta mu se tačno dešava, sjećam se da su se simptomi nizali jedan za drugim, ali ljekari ih nisu uspjeli spojiti ili odrediti o čemu se radi. Jedino u šta sam bila sigurna jeste da moj suprug nije bio sretan". Nedugo nakon glumčeve smrti napisala je esej u kojem je opisala velike borbe koje je on vodio pred kraj svog života.

Williams nas je napustio 11. augusta 2014. godine počinivši samoubistvo. Uspomena na njega nastavlja živjeti u mnoštvu sjajnih ostvarenja koja je ostavio za sobom. Njegovi obožavatelji i dalje podsjećaju na njegove uspjehe i talenat, a filmovi koje je snimio postali su klasici u kojima će uživati generacije koje dolaze.