U 91. godini
0

Preminuo je režiser Richard Donner, tvorac filmova "Superman" i "Smrtonosno oružje"

M. G.
Richard Donner (Foto: EPA-EFE)
Richard Donner (Foto: EPA-EFE)
Holivudski režiser Richard Donner, koji je potpisivao režiju "prvog Supermana", kao i poznate filmske franšize "Smrtonosno oružje", preminuo je jučer u 91. godini.

Njegov prvi veliki uspjeh dogodio se s filmom "The Omen" iz 1976. godine, a kasnije je producirao "Free Willy" i "The Lost Boys".

Steven Spielberg, koji je napisao priču na kojoj su se temeljili Goonies, rekao je za Variety da je Donner "nadaren za toliko žanrova".

"Biti u njegovom krugu bilo je slično druženju s vašim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najdubljim saveznikom i - naravno - najvećim Gooniejem od svih", rekao je Spielberg.

"Bio je dijete. Svim srcem. Sve vrijeme. Ne mogu vjerovati da ga nema, ali njegov hrapavi, srdačni smijeh ostat će sa mnom zauvijek", dodao je Spielberg

Donner je rođen u Bronxu u New Yorku, a karijeru na televiziji započeo je početkom 1960-ih, uključujući i antologijsku seriju Zona sumraka i špijunski triler "The man from Uncle".

Ali tek sredinom 1970-ih on je ostavio trag u Hollywoodu. Njegov rad na Supermanu iz 1978. godine u kojem glumi Christopher Reeve često se smatra prvim modernim filmom o superherojima.

Donner je 1985. godine režirao i producirao "The Goonies". Komedija priča priču o grupi djece koja traže skriveno blago i postala je kultni klasik.

Mnogi su na društvenim mrežama odali počast Donneru.

Glumac Mel Gibson, koji je glumio u Donnerovoj franšizi "Smrtonosno oružje", kao i u filmu "Teorija zavjere" rekao je za Variety da je Donner "bio velikodušan u srcu i duši, što je dijelio sa svima koji su ga poznavali".

"Kad bismo nagomilali sva dobra djela koja je on učinio, protezala bi se do nekog neistraženog mjesta na nebeskom svodu. Jako će mi nedostajati, sa svom nestašnom duhovitošću i mudrošću", rekao je Gibson.