Sniper Alley
1.4k

Džemil Hodžić posvetio film bratu Amelu kojeg je 1995. ubio snajperista Vojske Republike Srpske

I. S.
Džemil Hodžić
Džemil Hodžić
Džemil Hodžić je snimio film "Sniper Alley - To My Brother" posvećen svom bratu Amelu, kojeg je trećeg maja 1995. godine ubio snajperista Vojske Republike Srpske sa Špicaste stijene.

Tog dana je Amel igrao tenis, kada je snajperista počeo pucati. Preminuo je u 16. godini u majčinom naručju. Džemilov život od tog trenutka više nikada nije bio isti.

On je već godinama predan herojskoj borbi u širenju istine o opsadi Bosne i Hercegovine. Stupio je u kontakt s brojnim svjetskim fotoreporterima, koji su mu ustupili fotografije koje su snimili ovdje u periodu od 1992. do 1996. godine. Na mnogima od njih su djeca, uključujući Amela.

"Sniper Alley - To My Brother" je snimljen kao posveta Amelu, mladiću koji je volio crtati i sanjao da postane umjetnik te svoj djeci koja nastavljaju sanjati uprkos tome što preživljavaju horor opsade.

"Dolazim ovdje svake godine. Ne znam zašto, ali dolazim ovdje. Moram reći da ne uživam u ljepoti Sarajeva zato što je prva stvar na koju pomislim pogled koji su oni imali na nas. Lovili su nas poput životinja", rekao je Džemil stojeći na Špicastoj stijeni.

Dodao je da djeca i građani koji su ubijeni nemaju glas i da on sada govori u njihovo ime.

Pored Džemila, u filmu se pojavljuju bh. glumci Feđa Štukan i Jasenko Pašić, muzičar Alex Elena, zvijezda filma "Miss Sarajevo" Alma Ćatal, novinari Toni Capuozzo, Gigi Riva i Azra Nuhefendić, fotoreporteri Mario Boccia, Enric Marti, Thomas Hurst i mnogi drugi.

Cristiana Lucia Grilli i Francesco Toscani, vlasnici produkcijskog studija Creative Motion, su režirali ovaj film. Podržali su ga OBC Transeuropa i Napels Humans Rights Festival. Izvršni producent je Ognjen Dizdarević. Ekipa se, između ostalog, zahvalila Muzeju ratnog djetinjstva i Sarajevskom ratnom teatru na saradnji.

Publika će ga uskoro moći pogledati na nekom od internacionalnih filmskih festivala, a postoji mogućnost i da bude prikazan u sarajevskim kinima.