Dobio Zlatnog lava
36

O čemu govori film proglašen najboljim u Veneciji: "Poor Things" je prepun scena seksa

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Film "Poor Things" režisera Yorgosa Lanthimosa dobio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji te obiluje scenama seksa.

Snimljen je prema istoimenom romanu Alsadaira Grayja iz 1992. godine. Govori o Belli, mladoj ženi koju je u život vratio naučnik Godwin Baxter. Ona nakon toga bježi s advokatom Duncanom Wedderburnom te se upušta u avanturu samootkrivanja i seksualne slobode.

Glavne uloge tumače Emma Stone, Mark Ruffalo i Willem Dafoe. U glumačkoj postavi su i Ramy Youssef, Christopher Abbott, Jerrod Carmichael i drugi.

Lanthimos je u jednom intervjuu kazao da svaki muški lik u ovom filmu predstavlja muške stavove tipične za viktorijansko okruženje priče.

"Postoje varijacije, ali u ovom filmu je glavna njihova opća tendencija da pokušaju kontrolisati Bellu, čak i ako to rade na brižan ili suptilan način", između ostalog je naveo.

Inače, na 80. izdanju Filmskog festivala u Veneciji najboljom glumicom je proglašena Cailee Spaeny. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Peter Sarsgaard koji je ostvario ulogu u filmu "Memory".

Srebrenog lava je osvojio film "Evil Does Not Exist" Ryusukea Hamaguchija. Kao što je već poznato, 80. izdanje Filmskog festivala u Veneciji u mnogome je pogođeno štrajkovima glumaca te je u Italiju pristiglo tek nekoliko holivudskih zvijezda.