Film/TV
50

Mandina najbolja glumačka izdanja: "Mnogo je kume, mnogo je", "Vazduh trepti kao da nebo gori" ...

Klix.ba
Vijest o smrti popularnog glumca Milorada Mandića Mande šokirala je regiju, a posebno publiku koja je gledala premijeru dječije predstave "Petar Pan" u pozorištu "Vuk Karadžić" u Beogradu. Manda je glumio Kapetana Kuku i nakon izlaska na binu srušio se na pod.

"Mislili smo da je sve dio predstave, a onda su se u sali upalila svjetla i shvatili smo da nešto nije u redu. Zavjesa se odmah spustila i zamolili su nas da izađemo iz sale, a ubrzo je stigla Hitna pomoć", kazali su gledaoci koji su bili u publici.

Zbunjena publika shvatila je da je riječ o nečemu ozbiljnom kada je Mandina supruga potrčala na binu. I dok ga cijela regija oplakuje, mnogi fanovi prisjećaju se njegovih najboljih glumačkih izdanja i zahvaljuju mu se na ostavštini.

Kao mlad glumac igrao je u seriji "Vuk Karadžić" uz Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, a tada ga je, kako je rekao, reditelj te monumentalne serije Đorđe Kadijević naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.

Dočekao je brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima "Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi" te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići" i "Bolji život".

Manda je najpoznatiji kao autor televizijske emisije za djecu "S one strane duge" koja se emitovala na Trećem kanalu Srbije od 1989. do 1995. godine. Zajedno s Ljubom Ninkovićem iz grupe "S vremena na vreme" koji je bio zadužen za muziku, Manda je svake nedjelje unosio radost u srca najmlađih gledalaca. Bilo da su u pitanju igre, pjesme ili telefonski razgovori s klincima, Manda je uvijek zabavljao najmlađe s velikom dozom šarma, a djecu je opčinio pitanjem "Da li si se zaljubiška?" na koje je trebalo odgovoriti sa "tamba" ili "lamba", odnosno da ili ne.

Mnogi ističu njegovu ulogu Viljuške u filmu "Lepa sela lepo gore" kao najbolju, a njegove replike s Lazom (kojeg je tumačio Dragan Petrović) i danas se prepričavaju. Manda je u tom filmu tumačio srpskog dobrovoljca u ratu u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu da se ta uloga prepričava i 20 godina nakon premijere filma, jasno je koliko ju je Manda vjerno prenio.

Najpoznatija je ona u kojoj mu ranjeni kum Laza leži u naručju, dok ga Viljuška ohrabruje riječima "Aj' u 100 marke da ćeš da preživiš", na šta mu Laza na samrti odgovara "Mnogo je kume, mnogo je".

"Volio bih da jednog dana, kad sve dođe na svoje, u nekom miru i tišini mogu da čitam sve ono što nisam stigao da pročitam, a zanimalo me je, da slušam muziku koju sam prestao da slušam osim dok vozim auto. Već četvrtu godinu snimam na selu, a nemam pojma o zemljoradnji. Samo želim da sjedim negdje i da se ne bavim ničim, da se družim i popričam s nekim, gledam u rijeku i dišem vazduh. To bi me preporodilo", poželio je Manda tokom snimanja serije "Selo gori, a baba se češlja".