Nove informacije
17

Iznesene tvrdnje o nezakonitom radu Filmskog centra Sarajevo, direktorica odgovorila na njih

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Poslovanje Filmskog centra Sarajevo još uvijek nailazi na brojne probleme. Vlada FBiH objavila je informacije o stanju u ovom preduzeću, a direktorica FCS Ines Tanović odgovorila je na navedene tvrdnje.

Ministrica Zora Dujmović je navela da FCS ne prihvata nadležnosti ministarstva koje vrši funkciju skupštine, da statut nije uskađen sa Zakonom o javnim preduzećima, Zakonom o privrednim društvima i Odlukom o osnivanju javnog preduzeća FCS, da su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji, plaćama i sistematizaciji radnih mjesta nezakonito doneseni, da nije izvršena korekcija plana rada za period od 2022. do 2024. godine...

BIRN je ukazao je na osnovanu sumnju zloupotrebe ovlaštenja zbog nenamjenskog utroška sredstava. Ministarstvo je uputilo dopis Fondaciji za kinematografiji i FCS-u da se izvrši provjera navoda.

"Do danas se nijedan od navedenih organa centra nije oglasio. Fondacija za kinematografiju je uspostavila kontakt s Američkom ambasadom koja je potvrdila da se isti račun za nabavku opreme nalazi i u pravdanju koje je centar dostavio i Fondaciji za kinematografiju i Američkoj ambasadi, a što je centar i potvrdio svojim dopisom broj: 02-46/23 od 21. marta 2023. godine (u prilogu). Napominjemo da se radi o računu koji je primljen i plaćen u 2021. godini, a koji je trebao biti obuhvaćen lzvještajem o radu centra za 2021. godinu i koji nikada nije korigovan u skladu sa zahtjevima ministarstva. Jedan od zahtjeva je bio da se posebno iskažu prihodi i rashodi za svaki donatorski ugovor posebno, što bi onemogućilo navedenu situaciju. Finansijski izvještaj o utrošku sredstava koji sadrži sporni račun na 140.400 KM koji je dostavljen Američkoj ambasadi, dostavljen je Fondaciji za kinematografiju 13. januara 2022.godine", napisano je.

Direktorca FCS Ines Tanović reagovala je na informacije o radu ovog preduzeća, a naročito na tvrdnje da je uprava dostavila pogrešnu dokumentaciju. Njen demant prenosimo u cijelosti:

Informaciju o stanju, koju je ministrica Dujmović dostavila Klixu, Vlada FBiH je odbacila, nije ni prihvatila ni usvojila. Akt Federalnog ministarstva kulture i sporta, broj: 06-02-2086/23 od 29. marta 2023. koji sadrži informaciju o stanju u Filmskom centru je tendenciozno sastavljen kako bi se smijenila uprava i svi drugi organi preduzeća, a radi ovladavanja resursima Filmskog centra. Naime, u informaciji je navedeno da Filmski Centar Sarajevo ne prihvata nadležnosti ministarstva da vrši funkciju skupštine preduzeća. Napominjemo da funkciju skupštine u skladu sa uredbom kojom se uređuje vršenje ovlaštenja iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine, članom 2. jasno je definisano da Vlada Federacije BiH vrši ulogu skupštine u preduzećima sa većinskom vlasništvom Vlade Federacije BiH.

Insinuacija da je statut preduzeća protuzakonit je u potpunosti netačna, obzirom da je zakonska procedura usvajanja statuta u potpunosti ispoštovana, koji je 20. maja 2021. jednoglasno usvojen od strane Vlade Federacije BiH na 266. sjednici, na osnovu pozitivnog mišljenja Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU i mišljenja Federalnog ministarstva finansija.

Također, opći akti centra su u potpunosti usaglašeni sa svim zakonskim i podzakonskim propisima u cilju osiguranja dosljedne i cjelovite primjena važećih propisa iz oblasti radnih odnosa kao i obavezne provedbe preporuka Odbora za reviziju, s obzirom na to da su plaće radnika na osnovu ranijih nezakonitih pravilnika bile veće u odnosu na njihovu stručnu spremu i u odnosu na plaće zaposlenih pri resornom ministarstvu.

Da Filmski Centar Sarajevo posluje u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima, potvrđuju zapisnici Federalne uprave za inspekcije poslove iz oblasti radnih odnosa, kao i nadležne Uprave za indirektno oporezivanj te svi pokušaji opstruiranja rada Filmskog centra u vidu prijetnji i drugih načina zbog promjene sistematizacije radnih mjesta su potpuno neosnovani i nedopustivi.

U vezi s tvrdnjama da je došlo do nenamjenskog trošenja sredstava Fondacije za kinematografiju, ističemo da se radi o tendencioznim zlonamjernim tvrdnjama kako bi uprava centra izgubila povjerenje skupštine. Da su izneseni navodi tačni u prilogu vam dostavljamo dokaz da je ugovor sa Fondacijom za kinematografiju raskinut na način da je tražen povrat sredstva zbog nemogućnosti izvršenja, kao i dokaz o povratu.

Shodno gore navedenom, izražavam žaljenje što sam ja kao direktorica Filmskog Centra Sarajevo zajedno sa ministricom Zorom Dujmović žrtva manipulacije Zdenka Čabrila koji obnaša funkciju pomoćnika ministra za ekonomsko-finansijske, pravne i opće poslove u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Radi se o potpuno privatnim razlozima zbog kojih Čabrilo vrši pritisak na ministricu Dujmović kako bi zaštitio svoju suprugu Silvanu Čabrilo, koja je na njegovo insistiranje zaposlena u Filmski Centar Sarajevo u vrijeme dok je direktor bio Adis Bakrač. Radno mjesto koje je gospođa Čabrilo obavljala podrazumijevalo je visoku stručnu spremu koju ona ne posjeduje.

U momentu kada dolazim na mjesto direktora Filmskog Centra Sarajevo, zatičem preporuku prethodnog Odbora za reviziju sa uputom da se plaće uposlenika usaglase sa stručnom spremom i sa platama u samom Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Urađena je nova sistematizacija radnih mjesta i zaposlenicima je ponuđeno da potpišu nove ugovore o radu. Od tog momenta kreće orkestrirani napad od supruga gospođe Čabrilo, Zdenka Čabrila koji koristi svoj utjecaj u ministarstvu i nepoznavanje prilika u Filmskom Centru Sarajevo od strane ministrice Dujmović. Napad na mene kao osobu ide od toga da se prijeti mojoj djeci od strane sina Zdenka i Silvane Čabrilo do toga da se sva dokumentacija koja je ispred Filmskog Centra Sarajeva upućena na vladu kao osnivača i skupštinu Filmskog centra, zadržava u ministarstvu i ne prosljeđuje vladi na usvajanje i odlučivanje. I pored opetovanih obraćanja premijera federacije i raznih službi ispred Vlade Federacije BiH i insistiranja na nezakonitim radnjama samog ministarstva i ministrice, ministarstvo se oglušuje na te zahtjeve.

To je dovelo do potpune blokade finansiranja Filmskog centra Sarajevo i ugrozilo projekat Američke ambasade koji smo dobili 2021. godine i koji smo uspješno sproveli skoro do samog kraja. Rezultati tog projekta su doveli Filmski centar Sarajevo u fokus regionalnih filmskih centara kao i međunarodnih filmskih arhiva i kinoteka jer smo jedini na prostoru BiH kapacitirani da radimo digitalizaciju i restauraciju filmova.

Također ne treba zaboraviti da veliki utjecaj na Federalno ministarstvo ima činjenica da preko 20 miliona KM stoje na podračunima za naplatu autorskih prava. Taj iznos želi da naplati i time raspolaže Udruga filmske industrije iz Kiseljaka i pored toga što je Udruženje filmskih radnika BiH apliciralo i dobilo licencu za zaštitu autorskih prava na osnovu zastupanja najrelevantnijih filmskih autora iz BiH. UFI i Udruženje filmskih radnika BiH se spore oko licence i ono što UFI-ju daje bilo kakav legitimitet da traži licencu je katalog Filmskog centra Sarajevo koji su prethodni direktori ustupili ugovorom upravo UFI- ju. Od UFI-ja do danas ni jedan filmski autor nije dobio sredstva po osnovu autorskih prava, dok je Udruženje filmskih radnika BiH za vrijeme koje je imalo licencu isplatilo svim autorima sredstva na osnovu precizne metode mjerenja emitovanih djela.

Još jedna bitna činjenica je da Filmski centar Sarajevo posjeduje atraktivno zemljište od 18.000 kvadratnih metara u Nahorevu, gdje je bio nekadašnji filmski studio Sutjeska filma. To zemljište je već godinama bilo predmet kalkulacija da se prepusti privatnom sektoru. Dokaz tome je da je na toj lokaciji već izvršena promjena namjene objekata u regulacionom planu, umjesto filmskog centra i produkcionih kapaciteta, ucrtane su stambene zgrade, hotel i kino. Time se pokušala otuđiti imovina Filmskog centra Sarajevo i prenamijeniti u druge svrhe. Sve gore navedeno su činjenice koje objašnjavaju zbog čega se vrši ogroman pritisak na mene kao direktora i na sam Filmski centar Sarajevo. Urušavanjem ovog preduzeća ne samo da bi se rasparčala ne mala imovina, već bi se ugrozilo nacionalno blago koje posjedujemo u obimu od preko 90 igranih i preko 1.000 dokumentarnih, kratkih, animiranih i arhivskih materijala proizvedenih od 1947. do 1994. godine.

Bez obzira na sve navedeno iz Federalnog ministarstva kulture i sporta i dalje se šire neistine, medijski linč i pritisak da se ja kao direktorica smijenim sa ove pozicije iako moj mandat traje do 2025. godine. Još jednom se pokazuje da se zbog sitnih ličnih interesa pojedinaca uništava uspješno preduzeće koje i pored silnih teškoća entuzijazmom pojedinih zaposlenika, pripravnika i volontera uspijeva da iznese jednu dobru i važnu priču. Zbog toga sam ponosna i sretna da sam lično kao direktorica Filmskog centra Sarajevo dobila podršku dva strukovna udruženja koja su me i preporučila za ovu funkciju kao nestranačkog kandidata, Udruženja rediteljica i reditelja BiH i Udruženja filmskih radnika FBIH.