Reakcija
0

Zdenko Čabrilo odgovorio na tvrdnje Ines Tanović o poslovanju Filmskog centra

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zdenko Čabrilo, pomoćnik ministrice kulture i sporta Zore Dujmović za ekonomske, finansijske, pravne i opće poslove odgovorio je na tvrdnje Ines Tanović vezane za poslovanje Filmskog Centra.
Slijedom problema u poslovanju Filmskog centra Sarajevo Vlada FBiH prethodno je objavila informacije o stanju u ovom preduzeću, a direktorica FCS Ines Tanović odgovorila je na navedene tvrdnje.

Međutim, Čabrilo u svom demantiju opovrgava ono što je navela direktorica te njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"FILMSKI CENTAR - odgovor direktorice kao sredstvo obmane i laži

Informaciju o stanju, koju je ministrica Dujmović dostavila Klixu, Vlada FBiH je odbacila, nije ni prihvatila ni usvojila. Informacija se nalazi na portalu Vlade i još uvijek nije razmatrana tako da je iznesena tvrdnja o tome da je Vlada FBiH odbacila Informaciju potpuno netačna.

Iznesene tvrdnja da Informacija ima za cilj: ovladavanje resursima Filmskog centra i pokušaj otuđenja imovina Filmskog centra Sarajevo i prenamjene u druge svrhe u potpunosti izvrću stvarnost i u suštini predstavljaju 'teoriju zavjere' koju bi vaši čitaoci trebali prihvatiti zbog nedovoljnog poznavanja problematike vezane za rad Filmskog Centra, u istu svrho služe i navodi u kojim se spominje 18.000 kvadratnih metara u vlasništvu Filmskog Centra.

Resursi Filmskog Centra pripadaju osnivaču, koji je i vlasnik cjelokupne imovine Filmskog Centra, a to je Vlada FBiH koja svoja prava ostvaruje posredstvom Ministarstva kulture i sporta. Prema navodima Ines Tanović vlasnik Filmskog Centra želi da otuđi svoju imovinu odnosno imovinu Filmskog Centra.

Iz navedene optužbe proizlazi da Ines Tanović smatra da da su resursi njeni i da vlasnik nema pravo da poduzima mjere u cilju zaštite svoje imovine.

Što se tiče iznesenih tvrdnji 'Insinuacija da je statut preduzeća protuzakonit je u potpunosti netačna i opći akti centra su u potpunosti usaglašeni sa svim zakonskim i podzakonskim propisima' o netačnosti ovih tvrdnji postoji obimna dokumentacija koja je dostavljena Vladi FBiH. Navedenom dokumentacijom je u potpunosti dokazano da je statut na usvajanje dostavljen Vladi FBiH bez saglasnosti Nadzornog odbora.

Što se tiče općih akata oni nisu u suprotnosti sa zakonskim propisima ali su donešeni mimo zakonske procedure. U oba ova slučaja uprava odnosno Ines Tanović je neovlašteno preuzimala nadležnosti drugih organa, u slučaju statuta Nadzornog odbora a u slučaju općih akata skupštine.

Što se tiče tvrdnje 'U vezi s tvrdnjama da je došlo do nenamjenskog trošenja sredstava Fondacije za kinematografiju, ističemo da se radi o tendencioznim zlonamjernim tvrdnjama kako bi uprava centra izgubila povjerenje skupštine' - Ines Tanović navodi niz tvrdnji i dokaza kojim osporava navedeno.

Istina se krije u detaljima/činjenicama koje ona ne navodi. Činjenice su sljedeće:

  • Filmski Centar je dobio sredstva od Američke ambasade cca 140.000,00KM i Fondacije za kinematografiju cca -114.000,00 KM za nabavku opreme za digitalizaciju filmova.

  • Oprema je nabavljena u vrijednosti od cca. 140.000,00 KM

  • Američkoj ambasadi i Fondaciji za kinematografiju je dostavljen isti račun za pravdanje odobrenih sredstava. Izvještaji su dostavljeni Fondaciji 31.01.2022, a ambasadi početkom 2022. godine.

  • Filmskom centru je ostalo na računu cca 114.000,00KM koje su u potpunosti utrošene

  • Ministarstvu i Fondaciji je dostavljen dopis 08.02.2023.godine u kome su iznesene sumnje o nenamjenskom utrošku sredstava od strane Filmskog Centra.

  • Nakon izvršenih konsultacija između Fondacije i Ambasade tvrdnje su u potpunosti potvrđene.

  • Nakon što su sve činjenice predočene Ines Tanović Fondaciji je od Filmskog Centra 21.03.2023.godine (znači više od godinu dana nakon predaje Izvještaja o namjenskom pravdanju sredstava ) dostavljen dopis u kome se priznaje da sredstva za koja je dostavljen Izvještaj o namjenskom utrošku 31.01.2022 nisu utrošena i moli se za prenamjenu sredstava, ali se i izražava spremnost na povrat sredstava.

Koliko je meni poznato sredstva su vraćena, ali iz redovnog prihoda Filmskog Centra tako da pitanje utrošenih sredstava u iznosu od 114.000,00KM kao i namjene za koju su utrošena i dalje ostaje otvoreno.

Dio u kome Ines Tanović navodi 'Također ne treba zaboraviti da veliki utjecaj na Federalno ministarstvo ima činjenica da preko 20 miliona KM stoje na podračunima za naplatu autorskih prava' ima za cilj da je predstavi kao tobožnju žrtvu zlog ministarstva koje eto želi da prisvoji 20 miliona koji se nalaze na raznim računima, a po osnovu odluke suda.

Ovih 20 miliona pripada raznim autorima čija djela su emitovana u prethodnom periodu, a Filmskom Centru će po konačnom obračunu pripasti relativno mali dio.

Filmski Centar kao jedan od nosioca autorskih prava ima potpisan ugovor sa UFI i do danas nije ništa poduzeo da bi ubrzao naplatu navedenih 20 miliona, ali koliko vidim to ih ne sprečava da krive ministarstvo kao i sve ostale.

Što se tiče iznesenih tvrdnji o meni i mojoj supruzi neću ih komentirati jer je to ispod svakog nivoa".