Arhivski snimak
194

Kako je Sarajevo izgledalo 1965. godine: Dvosmjerna Titova ulica i autobusi na sprat

N. O.
Screenshot/Filmski centar Sarajevo
Screenshot/Filmski centar Sarajevo
Na profilima na društvenim mrežama Filmskog centra Sarajevo objavljen je crno-bijeli arhivski snimak koji prikazuje kako je glavni grad Bosne i Hercegovine izgledao 1965. godine.

Snimak bez zvuka nastao je 1965. godine, a prikazuje različite kadrove iz Sarajeva. Naime, na videu se mogu vidjeti žene dok piju kafu, tramvaj u Titovoj ulici koja je u to vrijeme bila dvosmjerna, putnici na Željezničkoj stanici, zatim Skenderija te ponovo tramvaj koji prolazi pored Miljacke.

Digitalizovani isječak prikazuje djelić sarajevske svakodnevnice u 60im, a mogu se vidjeti stanovnici dok užurbano prelaze gradske ulice, učenici koji idu iz škole te pokoji automobil.

Zanimljiva pojava su svakako autobusi na sprat koji podsjećaju na one u Londonu.

Filmski centar uz podršku Fonda američkih ambasadora u cilju očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje vrši digitalizacija bh. filmova koja se do sada radila izvan naše zemlje.

U programu pod nazivom "CineArchive" svakog mjeseca, počev od 1. marta, na online platformi kina Meeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba, besplatno će online biti dostupan novi film iz historije bh. kinematografije.