Režija Ivana Lea Leme
0

Prva repriza predstave "Što je muškarac bez brkova" u utorak na sceni zeničkog BNP-a

L. R.
Foto: Draženko Jurišić
Foto: Draženko Jurišić
Predstava "Što je muškarac bez brkova" imat će svoju prvu reprizu u utorak, 7. maja na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 20 sati.

Nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica rađena je prema romanu Ante Tomića i u režiji Ivana Lea Leme. Predstava je producirana u saradnji sa 27. međunarodnom kulturnom manifestacijom "Zeničko proljeće 2024".

"To ruralno područje sa svim svojim oporostima i surovostima može predstavljati od Vardara do Triglava bilo koje tvrde mentalitete, patrijarhalne okvire, ali i one likove koji unutar dobrih fabula, u ovom slučaju komične fabule, izlaze iz tih okvira i rade i samospoznajne i civilizacijske korake u nekom smjeru", navodi reditelj Lemo.

Foto: Draženko Jurišić
Foto: Draženko Jurišić

"Riječ je o komediji mentaliteta, ili manira, koja ode u komediju situacije... Malo smo zaokrenuli i prema komediji karaktera jer mnogi u ansamblu glume po par uloga, tako da imaju neke uloge koje su im bliže habitusu, a od nekih uloga su napravili 'alanfordovske karaktere'. Ima i melodramskih proplamsaja, zaplet zabranjene ljubavi između svećenika i seoske ljepotice. Sve to završi sretno i veselo", objasnio je Lemo.

U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Enes Salković, Tamara Miličević Stilić, Robert Krajinović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Adem Smailhodžić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Anđela Ilić, Selma Ćosić, Lana Zablocki i Mirza Bajramović.

Dramatizaciju romana potpisuje Ivan Leo Lemo, a dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Scenografija predstave je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Amni Kunovac Zekić. Za muziku predstave je zadužen Zvonimir Dusper Dus.