Režija Miloša Pušića
62

Film "Heroji radničke klase" s Jasnom Đuričić uvršten u prestižni program festivala u Berlinu

I. S.
Foto: FCS
Foto: FCS
Film "Heroiji radničke klase" Miloša Pušića u kojem glavnu ulogu igra Jasna Đuričić odabran je da bude dio prestižnog programa Panorama u okviru Berlinskog filmskog festivala.

Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije. U okviru programa Panorama prikazuju se nezavisni i arthouse filmovi na kontroverzne teme, kao ostvarenja sa inovativnom estetikom. Film "Heroji radničke klase" donosi priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

Miloš Pušić je povodom skorašnje premijere svog filma na Berlinalu u razgovoru za Filmski centar Srbije kazao sljedeće:

"Poslije veoma dugog i zamornog procesa rada na filmu, poziv iz Berlinala je došao kao veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud. Ponosan sam da smo pozvani na ovako važan festival. Nikada se nisam osjećao toliko slobodan kao kada sam snimao ovaj film i toliko iscrpljen dok sam ga završavao. Na trenutke je djelovalo da ovo putovanje nema kraj. 'Heroji radničke klase' nikada ne bi bili završeni bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vrijeme i ubijedili me da završimo započeto. Divno je raditi film sa prijateljima. Učešće na Berlialu je pobjeda svih nas."

"Heroji radničke klase"

Sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredijeli na čijoj je strani, piše na stranici FCS.

Film "Heroji radničke klase" je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Boris Isaković
Boris Isaković

Pored Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu "Quo Vadis, Aida?" proglašena najboljom evropskom glumicom, u "Herojima radničke klase" glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.