Festival u Berlinu
96

Njemačka ministrica kaže da je pljeskala izraelskom reditelju, a ne njegovom palestinskom kolegi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačka državna ministrica kulture insistirala je na tome da je samo pljeskala izraelskoj, ali ne i palestinskoj polovici filmskog dua koji je osvojio jednu od glavnih nagrada na politički nabijenoj ceremoniji zatvaranja Berlinskog filmskog festivala.

Na subotnjoj večernjoj dodjeli nagrada, palestinski reditelj Basel Adra i izraelski novinar Yuval Abraham zajedno su izašli na pozornicu u subotu kako bi preuzeli nagradu za najbolji dokumentarni film za njihov zajednički film No Other Land, koji prikazuje iskorjenjivanje palestinskih sela na Zapadnoj obali.

Adra je rekao da se borio da proslavi uspjeh svog filma dok su ljudi u Gazi "bili klani i masakrirani", te je pozvao Njemačku da prekine izvoz oružja u Izrael. Govoreći odmah nakon toga, Abraham je osudio "situaciju apartheida" koja je značila da njegov partner u snimanju filma nije uživao ista glasačka prava i slobodu kretanja iako su živjeli u razmaku od samo 30 minuta.

Abraham je završio svoj govor prihvaćanja pozivom na prekid vatre u Gazi i na "političko rješenje za okončanje okupacije". Trenutak je bio jedan od nekoliko u noći u kojima su filmaši izrazili solidarnost s palestinskim ciljem u sukobu.

U Njemačkoj, gdje je vlada snažno stala uz izraelsku vladu od početka sukoba, političari su brzo osudili događaj. Konzervativni gradonačelnik Berlina, Kai Wegner, opisao je govore na ceremoniji zatvaranja Berlinalea kao "nepodnošljivu relativizaciju".

"Puna odgovornost za duboku patnju u Izraelu i pojasu Gaze leži na Hamasu”, napisao je Wegner na X.

Iako pobjednike desetodnevnog filmskog festivala biraju nezavisni žiriji sastavljeni od međunarodnih filmskih profesionalaca, opozicioni političari također su okrivili njemačku saveznu povjerenicu za kulturu, političarku stranke Zelenih Claudiu Roth, kao odgovornu za komentare izrečene na pozornici.

Delegat Kršćansko-demokratske unije (CDU) pozvao je na njenuostavku, dok je političar Slobodne demokratske stranke (FDP) predložio da se povuče državno financiranje filmskog festivala.

Berlinale, jedan od tri velika evropska filmska festivala uz Cannes i Veneciju, ove je godine finansirala njemačka država s oko 12,9 miliona eura, otprilike trećinom ukupnog budžeta.

Roth je reagovala izdavanjem saopćenja u kojem je izjave na gala svečanosti nazvao "šokantno jednostranim i karakteriziranim dubokom mržnjom prema Izraelu", rekavši da nedostatak spominjanja Hamasovog terorističkog napada "nije prihvatljiv".

Međutim, snimke ceremonije dodjele nagrada dodatno su pritiskale državnog ministra: u panoramskoj snimci gledališta na kraju Adrinog i Abrahamova zahvalnog govora jasno se vide Roth i Wegner kako plješću rukama.

U priopćenju za Twitteru, Rothn ured pokušao je pojasniti da je njen pljesak "bio usmjeren prema jevrejsko-izraelskom novinaru i redatelju Yuvalu Abrahamu, koji je govorio u korist političkog rješenja i mirnog suživota u regiji".

Dok sukob na Bliskom istoku dijeli mišljenja u zapadnim društvima, pokazao se posebno eksplozivnim u njemačkom kulturnom sektoru, gdje se snažan proizraelski konsenzus među glavnim političkim strankama i medijskim izdavačima sukobljava s politički heterogenijom gomilom međunarodnih umjetnika , koji su u Berlin privučeni svojom liberalnom reputacijom i izdašnim kulturnim subvencijama.

U odvojenom razvoju događaja, direktori Berlinskog filmskog festivala objavili su u ponedjeljak da su podnijeli kaznene prijave nakon hakiranja Instagram računa odjela Panorama, koji je korišten za objavljivanje poruka podrške Palestini. Prema njemačkom zakonu, barem jedan od postavljenih slogana može se klasificirati kao antisemitski i nezakonit.

Jedna od slika objavljena u nedjelju prikazuje ono što je izgledalo kao palestinska djeca pored poruke "Odmah prekid vatre - Zaustavite genocid u Gazi", dok je druga glasila: "Gaza, mon amour - Okončajte državni teror koji financira Njemačka".

Treća slika, koja prikazuje čovjeka na konju, sadržavala je riječi "Oslobodite Palestinu - od rijeke do mora".