Spomenut i Nermin Nikšić
184

Ahmed Imamović prozvao Eminu Ganić i ostale: "FGR" je posegnula za "tajnim oružjem"

I. S.
Foto: FENA - Instagram/sarajevogirl
Foto: FENA - Instagram/sarajevogirl
Bh. režiser Ahmed Imamović se oglasio nakon što su Emina Ganić i Mirna Milanović-Lalić iz Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH optužile v. d. predsjednika spomenute fondacije Antonija Beusa za nezakonit i nesavjesan rad.
"U našoj zemlji najlakše je zavrtati pare na filmovima. Ukoliko razmislite i usporedite izgradnju bilo koje ceste sa proizvodnjom jednog filma, a znamo da se pare zavrću na cestama, ali to je zavrtanje teže prikriti i puno lakše je dokazati potencijalnu pronevjeru. Kada formirate ponudu za izgradnju ceste, uzimate u obzir trenutnu tržišnu cijenu cementa, armature, pjeska, zemljanih radova, a tu su i rabati na količinu ovisno o broju kilometara. Možete se vi odvažiti pa napraviti 'užu' ili 'tanju' cestu u dogovorenoj dužini trase. Međutim, bilo kad, bilo gdje, neko može uzeti metar u ruke i konstatovati da je cesta uža za pet centimetara ili da je sloj asfalta tanji za dva centimetra u odnosu na vašu ponudu na osnovu koje ste dobili sredstva iz budžeta. Tada za ugovarača i izvođača radova mogu nastati problemi pa im se može i suditi ili čak i presuditi", započeo je u razgovoru za Klix.ba.

Smatra da, ukoliko snimate film, vi možete napraviti proizvoljni budžet, samo je pitanje koliko ćete ga napumpati, a to je direktno proporcionalno vašem statusu i položaju u hranidbenom lancu FGR ("fine gradske raje"). Tvrdi da tip kamere u sedmičnom najmu jedni prikazuju po cijeni 2.000 KM, a neki drugi po 10.000 KM, iste objektive jedni za sedmični najam prikazuju po 700 KM, a drugi po 3.500 KM.

"O honorarima autora i diskrepancijama bolje da ne govorimo, jer to je da se živ insan smrzne. Elem, od osnivanja Fondacije za kinematografiju davne 2002. godine niko, ama baš niko, sve donedavno nije uzeo metar i pokušao bilo šta da izmjeri, a tada su elitni odredi FGR rekli da taj nedavno dovedeni papak iz Kiseljaka, iz reda H komponente, koga je politika dovela na čelo UO Fondacije za kinematografiju postupa nezakonito. 'Jer, kako se bilo šta u kulturi, a naročito u filmu može mjeriti? Tako da premijer Nermin Nikšić i Vlada FBiH mora tog glavonju pod hitno maknuti iz UO Fondacije', javno se obratila i oglasila FGR. Ta fina gradska raja su vam, kako je to britko definisao jedan moj imenjak, 'maligna i korumpirana kasta, razmažena paktom sa vlašću, od koje su poprimili sve manire'", nastavio je.

Antonio Beus (Foto: T. S./Klix.ba)
Antonio Beus (Foto: T. S./Klix.ba)

Imamović dalje navodi da je "fina gradska raja" bila zatečena inauguracijom Antonija Beusa, "jer ko se mogao nadati da se jedan žitelj Kiseljaka može baviti ozbiljno bilo čim drugim osim flaširanjem mineralne vode, prodajom pogačica sa kajmakom ili u najboljem slučaju da je vlasnik auto-otpada".

"Ne lezi vraže, ovaj 'katil i inkvizitor' (Antonio Beus) iz Srednjobosanske županije je počeo da češlja, skenira stanje i bilanse po svim godinama od osnutka koje su prethodile njegovom dolasku na čelo fondacije. FGR-ovci su bili djelomično upravu, u kulturi, a naročito u filmu ništa se ne može mjeriti metrom, ali su previdjeli da će 'lukavi Latin' naći vrlo jednostavan način da to izmjeri u milionima pronevjerenog budžetskog novca kojeg više nema (pojele ga debele mace), kao što nema ni filmova (jednostavno nisu snimljeni). Zatim je Beus sebi dao za pravo (koji drznik!) da od njih zvanično zatraži povrat novca za filmove koje nisu snimili, a njegov bezobrazluk (kakav zlonamjernik!) je otišao do te mjere da je prije neki dan čak izašao u javnost te obznanio i objavio dokumente, dokaze o pronevjeri višemilionskih iznosa i prozvao mnoga ugledna imena (objavljeno, koga zanima može potražiti)", rekao je.

Imamović dalje tvrdi da je u tom elaboratu zatečenog stanja koje je Beus izradio po preuzimanju dužnosti preko 570 filmova (igranih dugih, kratkih, dokumentarnih, animiranih, razvojnih projekata i scenarija...) koji su finansirani budžetskim sredstvima FBiH od osnivanja fondacije. No, kako Imamović navodi, osim onih za koje su date pare, a filmova nema, postoje i desetine filmova uz koje stoji napomena da su data sredstva i opravdani računi, ali evidencije o filmovima nema, a nema ni kopija filmova kao dokaza.

"Tako da je i budali jasno da samo čovjek 'loših namjera' kakav je Beus može biti toliko sitničav radi pronevjere nekoliko miliončića maraka, koji uostalom i nisu iz njegovog džepa (pa koga onda baš briga!), nego su otuđeni iz džepa svih građana FBiH iako se svi ti građani ne bune šta on ima da proziva (spletkaroš jedan!). Čak se ni glasoviti Lord u svom mandatu nije uspio izboriti s ovim došljakom. Nesretni Lord je posustao i odustao", kazao je.

Režiser Imamović zatim navodi da je zato "FGR" posegnula za "tajnim oružjem" i uzvratila udarac pa je u UO Fondacije za kinematografiju dovela "lijepu Eminu iz plemena drevnih Ganića od oca Ejupa".

"Ova naizgled nježna, ali snažna i odlučna žena je spremna da na tren iznevjeri svoje cipelice i tašnice, da ih zanemari i baci u zapećak (svog skromnog doma), bez obzira što se tu radi o najskupljim primjercima Louisa Vuittona, Prade i Guccija, da smanji njihov broj objava na Instagramu, da preusmjeri dio svog skupocjenog vremena i sve to samo da se suprostavi i spriječi Beusa da iznosi činjenice i istinu u javnost, jer javnost nije navikla na istinu, a samim tim, to nije dobro za javnost i u konačnici javnost treba da vjeruje u mistifikacije koje plasira FGR. Ova arhetipska urbana heroina (Emina Ganić) stoički će, iza zatvorenih vrata na sjednici UO Fondacije za kinematografiju, odbrusiti Beusu: 'Možda misliš da si nepobjediv, ali ja nosim snagu svih onih koje si povrijedio. I sada, tvoja tiranija završava'", rekao je.

Dodao je kako ovako iskarikirana naracija nije daleko od dokumentarne istine naše stvarnosti i mizerije naših postratnih godina koje su se razvukle kao loše španske sapunice. Smatra da će "FGR" vjerovatno smijeniti Beusa preko svojih emisara "jer je došlo vrijeme da naplate svoju predizbornu podršku jednoj - Njihovoj stranci".

"Sve to nije teško kada se sve mlade kolegice i kolege ponašaju kao oposumi, one 'hrabre' životinje iz reda torbara koje se prave mrtve dok opasnost ne prođe. Oni mudro šute u svom strahu i čekaju svoj biološki red u predugoj koloni FGR, ali koristim ovu priliku da ih eksluzivno obavijestim da se ta fina raja već dovoljno naklepala te da osim raznih tretmana i liposukcijskih dijeta imaju dovoljno novca da kupe i barokomore za spavanje i povremeno izmijene krv kao Mick Jagger, tako da se vi mladi možete nadati da tek za nekih 20-ak godina osjetite radost debitantskog filma. Zato, drage mlade kolegice i kolege, ne vjerujte demagozima poput Jordana Petersona koji tvrde: 'Kad imate nešto za reći, šutnja je laž.' Ne, vi vjerujte FGR, vaša šutnja je odraz vaše mudrosti i dokaz vaše lojalnosti njima, samo trebate biti 'malo' strpljivi pa, neka, bit će 'inšallah'", rekao je.

Nermin Nikšić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Režiser je na kraju razgovora imao i poruku za federalnog premijera Nermina Nikšića te najavio svoj idući korak.

"Za kraj da poručim premijeru Nikšiću (razumijem ja da on ima jako mnogo obaveza, čitava federacija je njemu na plećima pa samim tim nikad nema vremena da sasluša i drugu stranu) da se on nama fino ništa ne srkleti, jer ću ja na sebe preuzeti da u toku ove sedmice podnesem prijavu budžetskoj inspekciji FBiH i Tužilaštvu FBiH. Jedino ga molim da razmisli i poništi štetnu odluku koju je Vlada FBiH nedavo donijela po pitanju raspodjele sredstava za kinematografiju (tu ga je ministrica Sanja Vlaisavljević pravo zavali-la-la-la da bi se ona iz nekog razloga dodvorila-la-la perjanicama FGR). Samo neka naš Neka pazi na svoje zdravlje i na one koji pokušavju da varaju u građevini, jer znamo kakvi su ovdje ljudi, evo konkretno u Sarajevu: glanc nova tramvajska pruga, glanc novi tramvaji dolaze, sve po PS-u, ja garantujem! No, opet će se naći neki zlobnik pa će se zapitati: 'A šta se desilo sa starim šinama, pragovima i kablovima za napajanje signalizacije, jer i tu se sigurno moglo zavrnuti bar 3.500.000 KM', a da se neko tako zapita, bilo bi šteta, baš šteta... Va a continuar", zaključio je Imamović.