Pratite promjene
24

Šta dlake na bradi govore o vašem zdravlju

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Svi imamo dlake svijetle boje koje pokrivaju lice i vrat i sasvim je normalno da među njima niknu neke tamnije dlake.

Međutim, ako primjećujete više od uobičajenog broja tamnih dlačica na bradi i vratu, to bi moglo nagovijestiti zdravstveno stanje koje biste trebali dodatno istražiti.

Količina dlaka na licu koju imate na licu često zavisi od vaše genetike, starosti i hormona. Testosteron je uobičajeno poznat kao muški polni hormon, ali svi ga imaju – žene jednostavno imaju niže razine. Ovaj hormon ima mnogo veze sa diktiranjem rasta dlaka na tijelu.

Možda ćete primijetiti da se vaš obrazac rasta dlaka, uključujući i onaj na licu, mijenja tokom vašeg života zbog brojnih faktora, počevši od puberteta, zatim od trudnoće i menopauze.

Često iza toga stoji promjena nivoa hormona. Imajte na umu da su neke dlačice na bradi, vratu, gornjoj usni i licu sasvim normalne i nema razloga za uznemiravanje.

Međutim, ako razvijate razmišljanje, tamne dlake na licu, vratu, grudima i stomaku, kao i na donjem dijelu leđa, zadnjici ili bedrima, ili može biti svejdeno na nešto što se zove hirzutizam.

Prema smjernicama NHS-a, hirzutizam je povezan s androgenim hormonima i može se pokrenuti ako se nivo ovih hormona poveća ili ako vaše tijelo postane osjetljivije na njih.

Iznenadne promjene dlaka na licu mogu značiti da vaše tijelo šalje znak da se nešto promijenilo. Postoji niz zdravstvenih stanja koja mogu uzrokovati promjenu nivoa hormona ili hormonsku neravnotežu.

Prekomjerni rast dlaka također može biti nuspojava lijekova, kao što su anabolički steroidi to su proizvedeni lijekovi koji kopiraju efekte muškog hormona testosterona.

Evo pet stvari koje bi mogle dovesti do promjene dlačica na bradi na koje ste navikli: sindrom policističnih jajnika, problemi s nadbubrežnom žlijezdom, Cushingov sindrom.