Konzumirajte ih češće
43

Podižu energiju: Ove namirnice pomoći će vam kod osjećaja umora

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Osjećaj umora uglavnom nastaje nakon napornog fizičkog i psihičkog napora, no može se javiti i nakon kvalitetnog i dugog sna. Za takvo stanje, krivac je uglavnom izbor ishrane koju često konzumiramo.
Nutritivno bogate namirnice pružaju nam više vitamina i drugih hranjivih tvari u odnosu na visokoprerađene namirnice.

Neprerađena hrana

Iako su hamburger i prženi krompir vrlo ukusan obrok, oni imaju nisku nutritivnu vrijednost. Prerađena hrana obično je puna konzervansa, aditiva, natrija, trans masti i umjetnih sastojaka koji vas mogu usporiti. Stoga, radije birajte namirnice koje ćete sami kuhati.

Svježe, sezonsko voće i povrće

Što je naša hrana svježija, to će sadržavati više hranjivih tvari. Povrće i voće sadrže velike količine hranjivih tvari, a posebno ako je riječ o nekoj sezonskoj namirnici iz domaće proizvodnje.

Pića bez kofeina

Kofein je sasvim dovoljno piti u umjerenim količinama jer ima i neke zdravstvene prednosti. Međutim, kofein u kafi i čaju daje samo kratkoročni poticaj vašem organizmu, što onda dovodi do toga da radije birate neke voćne sokove bez dodatka šećera.

Nemasni proteini

Crveno meso sadrži veliki udio masti, stoga radije birajte nemasne izvore proteina kao što su piletina, puretina i riba. Osim toga, riba s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i tune, može dodati korisne masti zdrave za srce.

Cjelovite žitarice i složeni ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati poput šećera i bijelog brašna dodaju malo hranjivih tvari. Radije birajte namirnice koje sadrže cjelovite žitarice i složene ugljikohidrate koje će vas duže držati sitim, ali i dati dobar osjećaj energičnosti.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke neke su od najboljih namirnica za pobjeđivanje umora i gladi. Konzumiranje raznih orašastih plodova i sjemenki može osigurati zdrave hranjive tvari i energiju. No, birajte sirove i neslane verzije orašastih plodova.

Voda

Voda je najbolji mogući izbor i neophodna je za optimalno funkcioniranje organizma. Iako voda ne daje energiju u pravom smislu jer sadrži kalorije, ona hidrira tijelo i time održava vašu energiju.

Vitamini i dodaci prehrani

Ako iz hrane ne dobivate sve što vam je potrebno, razmislite o dnevnom uzimanju vitamina. Savjetovanje s nutricionistom ili ljekarom moglo bi vam pomoći da počnete s režimom dodataka prehrani.

Zob

Zob sadrži puno vlakana, a dobra je za ljude koji imaju nagle skokove i padove šećera u krvi. Birajte neprerađene zobene pahuljice jer ne sadrže dodatne aditive i šećere. Ono što je kod ove namirnice da je možete jesti i kao međuobrok, a ne samo za doručak.