Pažljivo ih birajte
11

Ove namirnice mogu potaknuti migrene i druge vrste glavobolja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Napadi migrene znaju biti vrlo neugodni, a bol može trajati satima. No, ono što je manje poznato je da migrene i druge vrste glavobolja mogu potaknuti određene namirnice. Naravno, te namirnice neće baš svakoj osobi prouzrokovati probleme.
Postoje brojni okidači koji mogu uzrokovati glavobolje, a to može uključivati promjene okoliša, duhan, disbalans hormona, stres, jaka svjetla ili promjene u navikama spavanja.

Prema "Every Day Health" ako dobijete glavobolje nakon jela, one mogu biti potaknute barem djelomično određenim namirnicama ili pićima. Neurolog i specijalist za bolove Northwell Health Physician Partners Neuroscience Institute u New Yorku Noah L. Rosen kaže da je ovo stanje sasvim uobičajeno.

Čokolada

Mnogi ljudi često dobiju glavobolju ubrzo nakon što pojedu čokoladu, što dovodi do uvjerenja da čokolada izaziva glavobolju. No, to možda i nije tako.

Naime, kako neurolog Rosen navodi mnogi ljudi koji pate od migrena, imaju povećan apetit i žudnju za hranom neposredno prije početka glavobolje. Bolje rečeno, konzumacija čokoladice može biti rezultat nadolazeće migrene, a ne uzrok.

Vino i druga alkoholna pića

Sulfiti, koji se koriste kao konzervansi u bijelom i crvenom vinu, smatraju se potencijalnim okidačem migrene. To znači da vino može biti snažan okidač za neke ljude. Alkohol u bilo kojem piću uzrokuje povećan protok krvi u vašem mozgu i može rezultirati dehidracijom, a to može biti okidač za glavobolje.

Kafa

Malo kofeina može pomoći da se riješite glavobolje, ali previše kofeina vas može učiniti podložnijim glavoboljama. Istraživanja pokazuju da bi osobe s migrenom trebale ograničiti dnevni unos kofeina na 200 miligrama i konzumirati istu količinu kofeina otprilike u isto vrijeme svaki dan, kako bi ograničili rizik od glavobolje.

Mesne prerađevine

Iako ne postoje brojna istraživanja koja pokazuju da prerađeno meso može prouzrokovati glavobolju, neurolog Rosen navodi da nitrati koji se koriste kao konzervansi mogu proširiti krvne žile i izazvati glavobolju kod nekih ljudi.

Hrana koja sadrži MSG za prevenciju migrene

Neurolog Rosen navodi da mononatrijev glutamat (MSG), koji se nalazi u sojinom umaku i koristi se kao dodatak u drugim proizvodima, često je okidač glavobolje koji također može uzrokovati probavne smetnje.

Ovaj sastojak prirodno se pojavljuje u sastojcima kao što su hidrolizirani biljni protein, autolizirani kvasac, hidrolizirani kvasac, ekstrakt kvasca, ekstrakti soje i izolat proteina, kao i u paradajzu i sirevima.

Hladni proizvodi

Pojedini ljudi znaju osjećati glavobolje nakon što pojedu sladoled. No, pravi uzrok je zapravo reakcija na hladnoću. Ljekari navode da ta bol brže nestane, ali da u svakom slučaju hladne napitke i smrznute proizvode poput sladoleda jedete sporije.