Sve popularnija
8

Promo / Oleoterapija – terapijska snaga biljnih ulja

Sponzorirani članak
Biljna i eterična ulja iz ljekovitih biljaka jedan su od najefikasnijih i najsigurnijih načina korištenja ljekovitih tvari iz biljaka. Oleoterapija se sve više koristi u medicinskoj praksi kao efikasan oblik samoliječenja i preventivne terapije.

Biljna i eterična ulja iz ljekovitih biljaka jedan su od najefikasnijih i najsigurnijih načina korištenja ljekovitih tvari iz biljaka. Oleoterapija se sve više koristi u medicinskoj praksi kao efikasan oblik samoliječenja i preventivne terapije.

Vrlo je važno znati razliku između terapijskih biljnih i eteričnih ulja i ulja od iste biljke koja nisu efikasna za određena oboljenja. Najvažnija osobina ulja je njihov kemijski sastav , bogatstvo masnim kiselinama i drugim nutrijentima. To znači da sva ulja nisu terapijska. Od porijekla ulja, vrste biljke ili sjemenke, kemotipa ulja i kemijskog sastava zavisi i njihova terapijska efikasnost.

Lipidi, tj. masti i ulja imaju sve veću dokazanu ulogu u očuvanju energije i zaštitne uloge stanica, jačanju membrane stanica, usporavanju starenja, smanjenju upala , održavanju fizioloških procesa i komunikaciji među stanicama .

Biljna ulja dobivena su najčešće metodom hladnog presanja iz sjemenki ili ploda svježe biljke i koriste se samostalno ili kao nosač eteričnih ulja. Biljna ulja možemo aplicirati dermalno, tj. mazati ih na kožu, uzimati oralno, tj. piti, ili koristiti inhalacijski u kombinaciji sa eteričnim uljima.

Posebno efikasna ulja za tretman kože su:

  1. ulje ploda divlje ruže za ožiljke od akni, bore, hiperpigmentaciju kože,
  2. ulje sjemenki grožđa za satenski izgled i hidrataciju kože
  3. ulje avokada protiv bora i strija , za prokrvljenost nogu i vena, za hidrataciju kože
  1. ulje argana za suhu kožu beba, protiv bora i strija, za njegu kose
  2. ulje noćurka za kožna oboljenja (psorijaza , dermatitis) , za snižavanje kolesterola i dijabetesa
  3. ulje crnog kima (ćurekot) za alergije i kože bolesti, jačanje imuniteta, dijabetes

Eterična ili esencijalna ulja dobivena su metodom ekstrakcije iz sjemena, korijena, stabljike, lista ili cvijeta biljaka. To su visoko koncentrirane biljne komponente sa terapijskim svojstvima ekstrahirane različitim metodama od kojih se najviše koristi metoda ekstrakcije vodenom parom . Kod eteričnih ulja moramo poznavati kemotip ulja koji je vrlo važan za određivanje pravilne terapijske primjene.

Naučno dokazana terapijska efikasnost eteričnih i biljnih ulja:

  1. Eterična ulja imaju vrlo jaka antioksidantska svojstva djelujući protiv slobodnih radikala koji izazivaju oboljenja, oštećenja i starenje kože, oštećenja DNA, bolesti krvotoka, srca, rak, slabe imuni sistem i izazivaju druga oboljenja. Npr. ORAC testom utvrđeno je da krastavac ima antioksidantsku snagu 60 , celer 75, jabuka 205 a eterično ulje naranče ima antioksidantsku snagu 18 900 , eterično ulje patchouli 494 471, a eterično ulje ylang 1 300 489 ORAC jedinica, zbog toga su eterična ulja najefikasnija u borbi protiv štetnih slobodnih radikala u organizmu.

  2. Prema američkim istraživanjima eterična i biljna ulja imaju najveću frekvenciju od svih prirodnih materija. Ljudski organizam u zdravom stanju ima frekvenciju oko 60-72 MHz , kod oboljelih od gripe ona je 58 MHz , kod oboljelih od raka ona je 42 MHz a pred smrt je oko 20 MHz. Eterična i biljna ulja imaju frekvenciju od oko 100- 300 MHz. Korištenjem eteričnih i biljnih ulja

dermalno, oralno ili inhalacijski povećavamo frekvenciju ljudskog organizma, dajemo mu dodatnu energiju a time poboljšavamo njegovo zdravstveno stanje, jačamo imunološki sistem , ublažavamo stres i dajemo poticaj dobrom raspoloženju.

  1. Osjetilo mirisa je 10 000 puta jače od ostalih osjetila a prepoznavanje mirisa je trenutno. Kad se udahne eterično ili biljno ulje miris ide direktno u mozak i izaziva osjećaje ugodnog uzbuđenja, opuštenosti i smirenja napetosti mišica. U tom trenutku otpuštaju se serotonin i endorfin , pojačivači dobrog raspoloženja, dolazi do nestanka negativnih emocija.

  2. Svojim kemijskim sastavom biljna ulja i eterična ulja se ne rastvaraju u vodi. Ona se upijaju kroz kožu i tako prenose do masnoća preko kojih se transportiraju kroz cijeli organizam. Na taj način djeluju pozitivno na imuni sistem organizma.

"Biljna i eterična ulja su najefikasniji načina korištenja zdravih i aktivnih sastojaka biljaka. Periodičnim ili kontinuiranim korištenjem ovih ulja poboljšavamo naše zdravstveno stanje i kvalitetu života. Bez obzira da li ih koristili kao preventivnu terapiju ili u liječenju već nastalih oboljenja terapijska ulja trebaju biti sastavni dio naše kućne apoteke" , preporučuje Amela Numić , nutricionistkinja.

Više informacija o oleoterapiji kao i proizvodima biljnih i eteričnih ulja možete dobiti na: www.flove.eu