Mišljenje dermatologa
55

Obratite pažnju na jednu stvar: Da li je zdravo prati lice tokom tuširanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Prilikom tuširanja i kupanja, mnogim osoba je sasvim prirodno oprati lice. Međutim, ova na izgled uobičajena navika mogla bi naškoditi koži vašeg lica.
Pranje lica toplom vodom pod tušem izgleda sasvim prirodno, ali postoje mišljenja koja navode da na taj način možete ukloniti prirodna ulja, koja vašu kožu održavaju hidratiziranom i sjajnom.

Healthline je pronašao mišljenja da dugim tuširanjem toplom vodom također izlažete svoju kožu visokim temperaturama, a to može izazvati iritaciju te akne, a spominje se i da budemo na oprezu zbog bakterija koje se nalaze u kupatilima.

Ipak, dvije dermatologinje Ivy Lee i Abigail James navode da su ovo ipak mitovi. One navode da je najbolje biti oprezan tokom pranja lica pod tušem te da ovdje ključnu ulogu igra temperatura vode.

"Navodni rizik je da vruća voda dehidrira kožu, toplina od vruće vode i pare može proširiti i popucati osjetljive krvne žile u koži, a bakterije u kupaonici mogu povećati rizik od infekcije, ali nema naučnih dokaza koji bi poduprli bilo koju od ovih tvrdnji", kaže dermatologinja Ivy Lee.

Dermatologinja Abigail James kaže da pranje lica pod tušem zapravo može imati koristi, ali isto ističe da pripazimo na temperaturu vode.

"Para zapravo može pomoći u procesu čišćenja lica. Mnogi tretmani lica širom svijeta koriste paru tokom procesa čišćenja lica jer omekšava sadržaj pora. To znači da čišćenje može biti učinkovitije", kaže James.

Ona ističe da se ovdje zapravo radi o preferencijama. Svakako je bolje da osoba opere lice pod tušem nego da to nikako ne uradi. Važno je samo da pronađete koji će vam postupak njege kože najbolje odgovarati.