Zdravlje
90

Nova studija: Tetovaže podižu imunitet

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tetovaže često imaju lošu reputaciju zbog mnogih predrasuda povezanih sa njima, ali čini se da bi osobe koje ih nose mogle imati određene zdravstvene prednosti, pokazali su rezultati studije objavljene ove godine u Američkom žurnalu ljudske biologije.

Istraživači su pronašli da bi tetoviranje moglo imati pozitivne efekte na imuni sistem osobe, povećavajući šanse da će se bolje boriti protiv raznih infekcija.

Istraživači su proučavali grupu ljudi čije uzorke pljuvačke su skupili prije i poslije tetovaže, te u njima mjerili nivoe imunoglobina A i kortizola, hormona stresa. Iako su se nivoi imunoglobina znatno smanjili kod onih koji su dobijali svoju prvu tetovažu, kod osoba koje su već imale tetovaže nije se primijetilo veliko smanjenje ovog antitijela.

Naučnici su zaključili da ovo znači da je tijelo tih osoba razvilo veći imunitet, te da je iscrtavanje tetovaže ojačalo njihova tijela.

Iako ovo ne znači da se osobe koje nemaju tetovaže trebaju ići tetovirati, oni koji već imaju nešto tinte na svome tijelu sada se mogu osjećati još zadovoljnije svojim ukrasnim dodatkom.