Ključan za zdravlje
39

Ako ujutro niste gladni, možda imate poremećen metabolizam

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Metabolizam, zamršen proces kojim naša tijela pretvaraju hranu u energiju, ključni je igrač u održavanju ukupnog zdravlja i upravljanju težinom.

Međutim, faktori kao što su način života, ishrana i stres mogu uticati na metabolizam, potencijalno dovodeći do onoga što se često naziva oštećenim metabolizmom. Jedan uobičajeni znak metaboličke neravnoteže je nedostatak jutarnje gladi. Ako ujutro ne osjećate glad, to može ukazivati ​​na usporeni metabolizam.

Pretpostavka da se ljudi samo rađaju s brzim metabolizmom nije sasvim istinita i da postoje stvari koje možete učiniti da ubrzate svoj metabolizam.

Vaš metabolizam je proces u kojem vaše tijelo koristi gorivo, odnosno hranu, za stvaranje energije. Svakim procesom u tijelu koji zahtijeva energiju upravlja metabolizam. Ako imate lošu probavu, suhu kožu, gubitak kose, neobjašnjivo debljanje ili poteškoće s gubitkom težine, hronični umor i maglu u mozgu, onda možda imate oštećen metabolizam.

Naime, vaša tiroidna žlijezda u suštini je gospodar vašeg metabolizma. Kada je vaša štitna žlijezda preopterećena i zbog toga ima slabu funkciju, vaše nadbubrežne žlijezde nadoknađuju nedostatak. Vaše nadbubrežne žlijezde pumpaju vaše hormone stresa, odnosno adrenilana i kortizola.

Kada pojedinac misli da mora jesti manje i održavati kalorije što je moguće niže, vaše tijelo prelazi u režim gladovanja i doživljava ovaj osjećaj kao prijetnju.

Tijelo će poslati sve hormone stresa da vas zaštiti. Nivoi kortizola prirodno rastu ujutro, kada je vaše tijelo preopterećeno hormonima stresa, što može izgledati kao nedostatak apetita jer vašem tijelu nije potrebno gorivo, već radi na gorivu koje stvara od hormona stresa.

Možda mislite da morate jesti manje da biste smršavili, trebali biste činiti suprotno da povratite metaboličku funkciju. Budući da su vaši nivoi kortizola najviši ujutro, ako ne jedete, ti nivoi ostaju povišeni tokom dana. S vremenom će to uzrokovati da zadržite težinu, posebno onu visceralnu masnoću koja se nakuplja oko vaših vitalnih organa.