Važan za vaše zdravlje
74

Zbog ovih šest navika u ishrani znatno usporavate svoj metabolizam

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada želite izgubiti kilograme, ali i očuvati svoj organizam, važno je znati da je zdravlje metabolizma neophodno u tom procesu. To je zato što je on odgovoran za pretvaranje hrane u energiju, a od njegove brzine rada ovisi i vaša težina te cjelokupno zdravlje.
Ukoliko 2024. godinu želite započeti s zdravijim navikama, pazite na namirnice koje svakodnevno konzumirate, ali i na vrijeme obroka te raznih trendova u ishrani.

Konzumirate previše rafinisanih ugljikohidrata i šećera

Poznato je da pretjerani unos rafinisanih ugljikohidrata i šećera mogu šteti vašem metabolizmu. Kako navodi dijetetičarka Mary Sabat, ishrana koja sadrži slatke namirnice i bijeli hljeb mogu ubrzati rast šećera u krvi, a to može poremetiti vaš metabolizam.

Ne unosite dovoljno zdravih masti

Iako su masti veoma kalorične, važno je znati da je unos zdravih masti koje možete pronaći u namirnicama kao što su riba i orašasti plodovi su veoma važni za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Smanjeni unos zdravih masti može dovesti do poremećaja hormona i cjelokupnog metaboličkog sistema.

Brza dijeta

Brze dijete nisu najbolji izbor, ako želite dugoročno izgubiti kilograme, a također mogu i usporiti vaš metabolizam. Ograničavanje većeg broja kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase što dovodi do težeg održavanja tjelesne težine.

Pijete previše alkohola

Ako želite izgubiti kilograme i sačuvati zdravlje metabolizma, važno je da smanjite unos alkohola jer kada pijete alkohol tijelo daje prioritet njegovoj razgradnji i zbog toga može dovesti do takozvanog skladištenja masti. Pritom, alkohol može dovesti do povećanog apetita i veće želje za kaloričnim obrocima.

Ne jedete dovoljno proteina tokom dana

Proteini su veoma važni za očuvanje i izgradnju mišićne mase, a također dovode do jačanja metabolizma. Stoga, poželjno je da u svim svojim obrocima imate izvor zdravih proteina, a ukoliko pokušavate skinuti kilograme, dodatno povećajte njihov unos.

Preskačete doručak

Zbog ubrzanog načina života, mnogi ljudi preskaču obroke. No, to ne biste trebali raditi ako ste gladni. To se posebno odnosi na prve obroke u danu. Doručkom pokrećete svoj metabolizam i potičete ga na sagorijevanje kalorija.