Starinski recept
24

Jednostavni sastojci i priprema: Jeste li probali jabuke u šlafroku?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Jabuke u šlafroku je starinski recept kojeg su spremale brojne domaćice. Vrlo jednostavno se pravi od osnovnih sastojaka što znači da se radi o jednom veoma ekonomičnom receptu.
Ovaj recept dobio je ime po njemačkoj riječi Schlafrock što u prijevodu znači kućni ogrtač.

Za ovaj recept bit će vam potrebni sastojci:

  • četiri veće jabuke
  • 200 grama brašna
  • 250 mililitara mlijeka
  • četiri kašike šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • dva jajeta
  • prstohvat soli
  • ulje za pečenje

Priprema:

Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i sol. Potom postepeno dodajte mlijeko i brašno. Smjesa mora bit gušća od standardne smjese za palačinke. Potom očistite jabuke tako što ćete ih oguliti i izdubiti sredinu, a onda ih narežite na kolutove debljine oko tri milimetra.

Za to vrijeme na srednjoj jačini zagrijte veću količinu ulja u tavi. Umočite jabuke u smjesu i stavljate ih u tavu. Potrebno ih je pržiti nekoliko minuta s obje strane odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su gotove, stavite ih na papirni ubrus kako bi se upio višak ulja. Možete ih jesti tako što ćete ih posuti šećerom u prahu ili cimetom, a možete izabrati i neke novije varijante sa sladoledom ili kremom od vanilije.