Najsočniji kolač
67

Najjednostavniji recept za trileće: Napravite ga bez kondenzovanog mlijeka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Trileće su jedan od najsočnijih kolača koje ćete probati. To je desert koji se sastoji od mekanog biskvita koji je natopljen mlijekom i preliven karamelom, a dobio je naziv po tome što se pravi od tri vrste mlijeka.
Obično se sastoji od kondenzovano, običnog kravljeg i mlijeka u prahu. Međutim, budući da kondenzovano mlijeko nije uvijek jednostavno pronaći u marketima, možete koristiti vrhnje za šlag kao njegovu zamjenu.

Potrebni sastojci za kolač su:

  • osam jaja
  • osam kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Za preliv potrebni su:

  • jedan litar mlijeka
  • 500 mililitara vrhnja za šlag
  • četiri kašike mlijeka u prahu
  • 400 grama karamel preliva

Priprema:

Najprije uključite rernu da se grije na 180 stepeni. Potom odvojite bjelanca od žumanaca. Mutite bjelanca s prstohvatom soli te postepeno dodajte šećer. Morate ih mutiti dok ne dobijete takozvani čvrst snijeg.

Nakon toga potrebno je dodavati jedno po jedno žumance te nakon svakog mutiti na najmanjoj brzini. Potom dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo. Sve umutite dok ne dobijete jednaku smjesu.

Smjesu je potrebno izliti u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite smjesu oko 20 minuta odnosno dok ne dobijete zlatno- žutu boju. Kada je pečeno, izvadite iz rerne i ostavite oko 10 minuta da se ohladi i potom ga odvojite od papira za pečenje.

Kada ste kolač odvojili od papira okrenite ga na drugu stranu odnosno dio kolača koji je bio na dnu tepsije sada treba biti gornji. Vratite kolač u tepsiju i viljuškom izbockajte. Mlijeko, vrhnje za šlag i mlijeko u prahu izmiješajte i prelijte preko kolača te ga ostavite nekoliko sati u frižideru kako bi kolač upio preliv.

Kada se kolač ohladi, premažite ga rastopljenim prelivom od karamele, a ukoliko želite prepoznatljive bijele linije, ukrasite ga bijelom čokoladom dok je karamela još uvijek topla.