Jedinstven ukus
49

Niste najspretniji u rezanju jufke? Isprobajte recept za lažnu baklavu koja se sprema u jednoj posudi

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Ukoliko volite baklave i druge zalivene kolače, ali niste najspretniji u rezanju jufke, onda je recept za lažnu baklavu idealan za vas.
Odlična stvar je što vam je potrebno da pomiješate sve sastojke u jednoj posudi i sipate u tepsiju.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • četiri jajeta
  • 200 mililitara ulja
  • 200 mililitara mlijeka
  • 300 grama šećera
  • 300 grama griza
  • 300 grama mljevenih oraha
  • 100 grama krupno sjeckanih oraha
  • tri kašike brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • maslac ili margarin za premazivanje tepsije
  • brašno za posipanje tepsije

Sastojci koji će vam biti potrebni za agdu:

  • 300 grama šećera
  • 600 mililitara vode
  • jedan limun

Priprema:

Za početak umutite jaja i šećer, a onda postepeno dodajte ulje, griz, mlijeko, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i orahe. Dio mljevenih oraha ostavite za posipanje kolača. Kada umutite sve sastojke i ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.

Tepsiju premažite maslacem ili margarinom pa pospite brašnom. Nakon toga sipajte smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

Za to vrijeme pripremite agdu tako što ćete kuhati vodu i šećer na laganoj vatri nekih pet minuta. Kada je agda skuhana dodajte kriške limuna i ostavite da odstoji pet minuta. Kada je kolač gotov, odmah ga prelijte toplom agdom pa pospite mljevenim orasima.