Divljaju li cijene?
58

Anketa / Zoran Šprajc objavio koliko je platio piće na Jadranu i izazvao rasprave: Samo se Bosanci ne žale

N. O.
Foto: RTL/Facebook
Foto: RTL/Facebook
Hrvatski voditelj Zoran Šprajc na svom Facebook profilu podijelio je račun iz jednog ugostiteljskog objekta u Novalji ironično napisavši "cijene na Jadranu divljaju", a njegova objava je potom pokrenula i rasprave.
Šprajc je uz fotografiju računa na kojem je cijena za pet gemišta bila 13,50 eura (26,40 KM) sarkastično poručio: "'Cijene na Jadranu divljaju'! Cijene na Jadranu: litra i voda u Beach baru u Novalji 101 kunu".

Cijena po jednom gemištu je bila 2,70 eura (5,30 KM) što se zasigurno ne može okarakterisati kao "divljanje cijena", međutim, to ipak nije spriječilo rasprave.

Dok su neki pisali kako su pića jeftinija nego u Zagrebu te se šalili da "trebaju biti i skuplja jer je dolje druga klima i zdravi zrak", nekima je i ovo bilo previše.

"Ustvari, to je pola litre i voda. 5 gemišta od 2 dl u sebi imaju 5 dl vina i 5 dl vode", glasio je jedan komentar.

U drugom je navedeno kako je turizam luksuz i nije neophodan za preživljavanje: "Uostalom nema Hrvatska jedina more, kome je skupa ima drugih destinacija. Ljudi se više potresaju od cijene cappuccina u kafiću na plaži nego pošto su gorivo i hrana u samoposlugama".

Među reakcijama posebno se istaknula ona o gostima iz Bosne i Hercegovine, a u kojoj je navedeno: "Jedino se Bosanci ne žale na cijene na Jadranu, ono što ima to se i potroši. Ova prestižna elita iz EU što bi izas*ali to bi i pojeli, samo da ne košta".

"Nije voda skupa nego smo mi siromašni...osim onih koji kupe tu vodu, a mi koji nećemo ili ne možemo kupiti tu famoznu bocu vode nismo njima niti interesantni....kao ni oni nama, tako da što se mene tiče nek je stavi i 50 eura potpuno mi je svejedno", glasio je još jedan komentar.

Dok gemišt od 2,70 eura mnogima nije skup, nerijetko u medije dospiju vijesti o astronomskim cijenama u lokalima.

Prošlo ljeto je turist u pekari "Riva" na Hvaru morao izdvojiti čak 800 kuna, odnosno 208 KM. Usporedbe radi, dvije velike pizze u Splitu ste u tom periodu mogli platiti od 15 do 25 KM.

Još jedan račun, i to iz kafane u Opatiji šokirao je goste koji su za dva sendviča, tri kroasana, dva capuccina, sok od jabuke, mineralnu vodu i Coca-Colu morali platiti 134 KM.

Pored cijena sporne su bile i veličine obroka te je tako fotografija pizze iz restorana na Braču postala hit na mrežama, a navedeno jelo koje je okarakterisano kao velika porcija bilo je veličine šake.