Putovanja
1

Spoj glamura i umjetnosti: Spektakularni muzeji širom svijeta

Klix.ba
Muzej Vatikana
Muzej Vatikan u Italiji
BBC donosi pregled najljepših i najimpozantnijih muzeja širom svijeta, koji svojim izgledom i neobičnom arhitekturom mame uzdahe turista koji ih posjećuju.

Muzej d'Orsay u Parizu

Muzej d'Orsay se nalazi u Parizu na lijevoj obali rijeke Sene. Smješten je u bivšoj zgradi željezničke stanice Gare d'Orsay, sagrađene između 1898 i 1900 godine. U muzeju se drže uglavnom primjerci iz francuske umjetnosti koji datiraju između 1848. i 1915, uključujući slike, skulpture, namještaj, i fotografiju. Posjeduje najveću svjetsku zbirku impresionističkih i post-impresionističkih slikara uključujući Moneta, Maneta, Degasa, Renoira, Cézannea...

Muzej Guggenheim

Muzej Guggenheim u Bilbau je muzej moderne i savremene umjetnosti koji je projektirao kanadsko-američki arhitekt Frank Gehry, a izgradio Ferrovial. Izgrađen je uz rijeku Nervión, koja prolazi kroz ubaskijski grad Bilbao i ulijeva se u Atlantik. Ovaj je muzej jedan od mnogih muzeja koji pripadaju Zakladi Guggenheim. U muzeju se može vidjeti stalni postav, ali i mnoge gostujuće izložbe kako španjolskih, tako i svjetskih umjetnika.

Muzej Oscar Niemeyer u Brazilu

Proslavljeni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer osvojio je maštu arhitekata, svih generacija, širom svijeta. Oscar se smatra pionirom u stvaranju novih mogućnosti korištenjem armiranog betona iz estetskih razloga. Počeo je s dizajniranjem prvih nebodera na svijetu, za brazilsku vladu, upravo u tom materijalu. Niemeyer je dizajnirao mnoge futurističke građevine u Braziliji, kao i zgradu Ujedinjenih Nacija u New Yorku. Muzej koji je otvoren na njegov rođendan ima senzualne betonske obline i posjeduje njegov prepoznatljivi modernistički stil, koji ga je i učinio jednim od najpoznatijih svjetskihh arhitekata.

Britanski muzej u Londonu

Britanski muzej u Londonu je osnovan 1753. godine i predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja posvećenih historiji čovječanstva. Stalna postavka muzeja broji 8 miliona djela. Muzej je za javnost otvoren 15. januara 1759. godine u Montagu House, Bloomsbury, mjestu gdje se nalazi današnja zgrada muzeja.

Royal Ontario muzej u Kanadi

Kraljevski muzej Ontarija se nalazi u Torontu u kanadskoj provinciji Ontario. Predstavlja najveći kanadski prirodoslovni i muzej svjetske kulture. Ujedno je i peti najveći muzej u Sjevernoj Americi, koji sadrži preko 6 miliona eksponata u 40 galerija. Poznat je po zbirkama dinosaura, bliskoistočne i afričke i istočnoazijske umjetnosti.

Muzej Soumaya u Mexico Cityju

Muzej Soumaya meksičkog magnata i najbogatijeg čovjeka na svijetu Carlosa Slima, 2011. godine je otvoren za publiku koja će besplatno moći da razgleda 60.000 eksponata. Muzej ima za cilj da Meksikancima koji ne mogu da putuju omogući da iz blizine vide djela najvećih umjetnika u historiji. Muzej posjeduje djela Van Goga, Rubensa, El Greka, Monea, Degaa...