Putovanja
16

Podgorica - grad koji se sve više razvija i modernizuje

Anadolja
(Foto: Anadolija)
Turisti koji su Podgoricu posjetili prije samo nekoliko godina i sada, mogu primijetiti veliku razliku u građevinama koje se protežu ne samo u centru grada već i u okolnim prigradskim naseljima.

Mlađa populacija kroz razgovor sa novinarom agencije Anadolija (AA), uglavnom opravdava omladinu Podgorice koja želi lijepo da izgleda, ali kažu da, pored svog izgleda koji doprinosi ljepoti grada, svojim znanjem i sposobnošću žele da doprinesu državi.

Podgoričanka Anđela Šćekić kaže da ona prva vodi računa o modi, te da je situacija u Podgorici, kada je mlađa populaciju u pitanju, u skladu sa "evropskim standardima".

"Cetinjani kažu da nije bitno ono što nam je u kući nego ono što se vidi na nama, pa nema veze kako nam je u kući i oko kuće. Upravo ovakva ljepota omladine i doprinosi ljepoti grada koji se razvija velikom brzinom, što zahvaljujući našem gradonačelniku, što investitorima kojima je Crna Gora primamljiva za ulaganje“, smatra Šćekić.

Veliki broj građana kaže da kada se gradom pogledaju prolaznici, bilo stariji ili mlađi, pa čak i djeca, ne može se primijetiti nikakva kriza s obzirom na to da ljudi izgledaju sve ljepše, nose markiranu odjeću... Mnogi su zaključili da se Podgorica jako brzo razvija po tom pitanju.

O Podgorici se često govori da je grad sa velikim bulevarima i širokim ulicama, čemu će dodatno doprinijeti rekonstrukcije koje su u toku u cilju što lakšeg odvijanja života sve većeg broja stanovnika.

"Kada uđem na pijacu, ona je puna, u marketu opet gužva, često tako prije ili poslije trgovine sjednem u park, jer sam dokona, i gledam kako vrijeme prolazi, gužve su sve veće i veće, a narod se sve više žali“, kaže penzionerka Jelica Kovač, koja također smatra da je za razliku od centralnog dijela Crne Gore, sjever prilično “zaostao”.

Kada je u pitanju napredovanje i modernizacija u odnosu na regiju, mnogi građani Podgorice kažu da je Crna Gora deleko ispred svih, a pojedinci bi rekli da se ova zemlja razvija u skladu sa Evropskom unijom.

"Živim u Crnoj Gori preko 45 godina i kad se osvrnem pa se sjetim kakav je grad bio nekad i sad, to je nevjerovatna razlika i veliki napredak, jer to opet i nije dug period za ovako brzu modernizaciju grada“, kazala je Jasmina Tutić, dodajući da i od gradonačelnika zavisi koliko će uspjeti da stvori uslove za razvoj grada.

Penzioner Safet Delić, koji živi u Podgorici 35 godina, prisjetio se kada je u sada jednom od najvećih naselja Konik postojalo svega nekoliko kuća u izgradnji.

"Konik je sada najveće naselje po broju stanovnika i veličini, a tada, eto, praktično nije ni postojao. Nismo ni vode imali, stanovništvo ovdje vrlo brzo napreduje. Živio sam dugo godina van Podgorice i slobodno mogu reći da, kada sam se vratio ovamo, doživio sam kulturni šok, pogotovo kada je u pitanju modernizacija. Podgorica je mnogo napredovala, jako se lijepo izgradila, postala jedan mali lijepi moderni grad“, kaže Delić.

Podgorica je takođe grad koji broji 106 starih i novih mostova, koji spajaju obale podgoričkih rijeka, a definitivno jedan od najprivlačnijih i najvećih mostova Podgorice, koji predstavlja simbol grada, jeste Milenijum koji je sagrađen 2005. godine. Dvanaest bijelih snopova nezaobilazna su destinacija mnogih turista.