Popularna destinacija
165

Ova plaža jedna je od najljepših na Makarskoj rivijeri, a svojevremeno je bila na listi top 10 svijeta

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Plaža Punta rata u mjestu Brela, poznata i kao Dugi rat, pravi je dragulj Makarske rivijere, a dok je poznata kao jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj i magazin Forbes ju je svojevremeno smjestio među 10 najljepših na svijetu.

Plaža Punta rata nalazi se u Brelima, a prepoznatljiva je po stijeni koja "izranja" iz mora i krasi brojne razglednice iz ovog mjesta. Okružena je kristalno čistim tirkiznim nijansa mora, a i stijena i plaža su tokom godina postale simbol Makarske rivijere.

Spomenuta stijena jedna je od najpopularnijih i najfotogeničnijih lokacija Makarske rivijere na društvenim mrežama. Sama plaža i njena gusta borova šuma zaštićeni su od 1964. godine, što je omogućilo da zadrži svoj prirodni okoliš.

Punta rata je svojevremeno proglašena jednom od 10 najljepših na svijetu, a u julu 2004. godine američki magazin Forbes uvrstio je na listu top 10.

Web stranica Huffington Posta je 2014. godine opisao Brela kao destinaciju iz snova i savršen razlog da što prije sjednete na avion za Hrvatsku.

Prema belgijskoj web stranici European Best Destinations - Punta rata bila je jedna od najljepših plaža u 2015. godini, a o njoj su pisali i Vogue, kao i Conde Nast Traveller.

Uz kristalno čisto more koje ovu lokaciju čini savršenom za ronjenje, još jedna prednost koju ističu spomenuti magazini jeste da je more uglavnom ugodno mirno, što je izvrstan odabir za porodice s djecom.