Prolab preporučuje
541

Provjerite da li je anemija stvarni uzrok vašeg proljetnog umora

Prolab
Prolab
Anemije su najčešće u proljeće jer je naša ishrana zimi oskudnija svim potrebnim nutrijentima za normalno funkcionisanje organizma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od različitih oblika anemije na svijetu boluje oko dvije milijarde ljudi.

Željezo u krvi važan je mineral u našem organizmu koji doprinosi našem imunološkom sistemu, normalnim kognitivnim funkcijama i u cjelini smanjuje osjećaj iscrpljenosti i umora. Osim testiranja koncentracije željeza u krvi izrazito je bitno obaviti i testiranje na koncentraciju feritina, koji pohranjuje zalihe željeza.

Naime, dešava se da, iako su nalazi željeza u granicama normalnih vrijednosti, nivoi feritina mogu istovremeno biti povišeni te ukazivati na disbalanse u organizmu, upalne procese i razne bolesti.

Uz navedene analize preporučuje se obaviti i nalaze krvne slike kako bi se provjerila koncentracija hemoglobina i hematokrita i ostali parametri potrebni za dijagnozu anemije.

Dobru kliničku sliku anemije dodatno daju i analize na ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC) i nezasićeni kapacitet vezanja željeza (UIBC), kako bi se napravila procjena količine željeza koje se transportuje kroz krv.

Sve navedene analize (željezo, feritin, krvna slika, TIBC, UIBC) objedinjene su u osnovnom paketu za dijagnosticiranje anemije koju laboratorije Prolab nude po cijeni od samo 20 KM.

Iskoristite ovu sjajnu priliku i provjerite u Prolab laboratorijama u Sarajevu, Zenici i Banjoj Luci da li je anemija uzrok vašeg proljetnog umora i nedostatka energije.

Prethodne najave nisu potrebne, uzorci se uzimaju natašte.

Akcija vrijedi do kraja mjeseca maja.

Više informacija od Prolabu, kao i svim besplatnim uslugama i trenutnim akcijama detaljnije pronađite na njihovoj zvaničnoj web stranici ili društvenim mrežama Facebook i Instagram.