Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Svi ovi koji sada ovo kritikuju i kazu da je cista glupost onda garant vjeruju u Ajvatovicu A sta je Ajvatovica nego isto sto i ovo gore,narodne prica i vjerovanja Svaki narod sirom svijeta ima neka svoja predanja i price tako da i mi mozemo da praktikujemo ovo Kome se ne svidja neka proseta dalje
Nemoze se postaviti isto pitanje, jer muslimani tacno znaju kad i zasto i gdje se skupljaju i povodom cega, to ih lijepo uci Sunnet. Garancije da ce dova biti primljena ima, jer postoji opet vise primjera momenata, vremenskih razdoblja, statusa Allahovog swt roba, kada se dova ne odbija. Drugo dova nije isto sto i namaz, dova mijenja kadar-odredbu, a za namaz ce se covjek pitati na Sudnjemu Danu. Trece dova poslije farz namaza u dzamiji svako za sebe je sunnet,dalje povodom vremenskih neprilika, u ratu, u strahu, je sunnet, a ovaj tip dove je ?!?(sta) Mozemo se sloziti na onome sto se temelji na Kur´anu i Sunnetu, daj mi i jedan primjer gdje je Poslanik saws otisao na jedno odredjeno mjesto, u odredjeno vrijeme, pored odredjenog mezara i ucio \"kisnu\" dovu, a mi u njemu imamo najbolji primjer.
Selam braćo. Povod nije isto sto i nijet, da se razumijemo. Zašto bas taj minut - pa da je bilo koji drugi, moglo bi se postaviti isto pitanje. Garancije da će dova biti primljena nema (kao što nemaš garanciju da će ti i jedan namaz biti primljen), ali imaš garanciju da će ti to biti upisano u knigu dobrih dijela - pa nisu valjda zikr i dova grijeh - zašto bi bili grijeh na tom mjestu u to vrijeme, ili bilo koje drugo vrijeme? Zar neko kaže da odlazak na to mjesto zamijenjuje bilo koji farz - koliko je meni poznato, ne. Također, ne vidim tu nikakvo posredovanje između Mudrog Stvoritelja i njegovih stvorenja (ako misliš na sami čin dove, pa to imaš i poslije svakog farz namaza u džematu u džamijama). Molim dragog Boga da nam omogući i pomogne nas u tome da što bolje iskoristimo mjesec Ramazan, i da medju nas spusti slogu, tako da se ne razjedinjujemo, pogotovo oko stvari kao što su dova i zikr (u svakom mjestu i vremenu).
Kako nije bitan povod-nijjet, kad se dijela cijene po nijjetu da bi dijelo bilo primljeno potreban je iskren nijjet i ispravno dijelo, ako i ima iskrenih nijjeta, djelo svakako nije ispravno, jer postavlja se pitanje zasto taj dan taj sat i ta minuta i zasto na tom mjestu. U islamu svako zasto ima i zato, i koja je garancija da ce se dova bas tu primiti, a nece 5 minuta ranije ili 5 kilometara dalje. Nama ne trebaju legende i mitovi da bi nam se dova primila, ne treba nam ni posrednik, direktno razgovaramo sa Gospodarem bilo gdje i bilo kada, besplatno. Treba li nam stvarno jedno muslimansko madjugorje. Iskoristimo Ramazan i uputimo dovu Allahu swt da nas sacuva ovakvih i ostalih iskusenja, da nam iscisti nijjete napuni srce vjerom i uputi na ispravan put, bez bezpotrebnih primjesa i dodataka.
Slažem se s tobom. Allahov blagoslov se spušta na skupove na kojima se njegovo ime veliča - ovo nam je poznato iz hadisa i hadisi-kudsija. U kur\'anu časnom nam naš Uzvišeni Stvoritelj NAREĐUJE da ga veličamo stojeći, i sjedeći i u ležećem položaju, dakle u svakoj prilici. Bilo legende o djevojci ili ne (šta ima loše u učenju fatihe?), okupljanje ljudi i pominjanje Allaha ne kosi se sa islamskim učenjem. Znamo da sve u svemiru veliča Allaha; svaki kamen, svako drvo, svaka zvijezda,... Bog se ne veliča samo u džamiji vec svugdje.
sta je gore novokomponovani muslimani ili novokomponovani islam
fakat ovo nea veze sa islamom,ali ipak lijepo je posjetiti ovu manifestaciju,nako radi furke
Aaa, buraz plaho si se napushio plina u rudniku. Nemas ti pojma o Islamu; cak je upitno da li si musliman. Musliman je covjek koji vjeruje i praktikuje Islam. Musliman ne psuje; ne vrijedja i sl. Dakle, ti mozda jesi Bosnjak, ali musliman... Hm..... Bog samo zna! Ovo je fina tradicija, ali puko praznovjerje...
Da nas Allah swt sacuva takvih bosnjaka sa \"vlastitim iskustvom u islamu\" ili \"vlastitim islamom\". A tvoj je rijecnik nije rijecnik muslimana, vec upravo kako i sam navodis rijecnik ( bivši narkomana, klošara, sitni kriminalaca, komuniusta, ateista i agnostkai..) Pa bujrum pronađi se..
Vi vehabije, kripto-vehabije, obraćenici i novokompovani muslimani (a sve redom bivši narkomani, klošari, sitni kriminalci, komuniusti, ateisti i agnostici...) - odjebite! Mi Bošnjaci imamo vlastito iskustvo u islamu i naše dove u prirodi traju stoljećima, onoliko koliko smo i mi na braniku islama. Kome se to ne sviđa i ko sere o \"izvorima\" - marš u Saudijsku Arabiju pa tamo furajte svoj \"čisti islam\"!
nigdje veze sa Islamom... Allahu swt sacuvaj Islam od izmisljotina i praznovjerja.
Da nas Allah swt uputi i sacuva ovakvih dovista i onih koji opravdavaju, zovu i vode na ista. Mi nevjerujemo u mitove i u \"babske\" price legende itd. Mi vjerujemo u ocite dokaze. Kur´an i Sunnet, ljudima to izgleda nije dovoljno, izgleda da nemogu dovoljno zaraditi na tome, pa sire biznis putem vjerskog turizma, pa zar to nije oponasanje malo juznijih krscana. Bojte se Allaha swt...